tisdag 2 juni 2020

DOTTERNS KAFFEKAKA .



                      HEJSAN !
Det skulle bli en chokladkaka av fransk typ, men när kakan stod i ugnen hade Dottern
glömt chokladen, som skulle varit i smeten !
Kakan fick gräddas färdigt och ut kom en härligt doftande, lite kompakt kaka, med den
finaste kaffesmak .
Och  ännu godare blev den när den bortglömda chokladen
istället ringlades över den kalla kakan .

HÄR ÄR RECEPTET :
175 g smör / margarin
1 msk snabbkaffepulver
2 dl strösocker
3 ägg - dela gulor och vitor
100 g nötkärnor
3 / 4 dl vetemjöl
GLASYR :
ca 100 g mörk choklad

SÅ HÄR GÖR DU :
SMÄLT smöret i en kastrull, rör ner kaffet, sockret
och äggulorna, en i taget - rör runt .
HACKA nötterna grovt .
Tillsätt nötter, mjöl och vänd  sist  ner de till hårt
skum  vispade äggvitorna .
HÄLL smeten i en väl smord och bröad rund form
med löstagbar kant ca 22 cm i diameter .
Grädda  i 175 grader ca 35 minuter.
Låt kakan stå en stund innan den lossas .
GLASYR : Smält chokladen i vattenbad och ringla
eller bred chokladen över den kalla kakan .

LYCKA TILL !