måndag 3 mars 2014

SLÄTTBOSNUS 4 PORT.

mm.. jättegott !

3 dl riven kavring
50 g smör /margarin
4 msk brun farin
100 g mörk blockchoklad
4 äpplen i klyftor, kokta i sockerlag-
(lite vatten och strösocker)
1 1/2 dl vispgrädde

Så här gör DU:
BRYN kavringen lätt i matfettet .
Tag hälften åt gången så går det lättare att bryna
utan att bränna.
STRÖ på brun farin.
Riv chokladen på grovt rivjärn och blanda med
kavringen när den har kallnat.
Spara lite choklad till garneringen .
VARVA kavring , avrunna äppelklyftor i en glasskål.
Lägg grädde överst och garnera med choklad .

LYCKA TILL !

ÄPPLERIS 4 PORT.

Detta var en efterrätt när jag var barn, å , så gott , jättegott !

6 dl vatten
1 bit kanel
1 dl rundkorniga risgryn
4 äpplen
2 msk socker

Så här gör DU:
KOKA upp vatten och kanel .
Lägg i risgrynen och låt dem  koka i 20 minuter.
SKALA och kärna ur äpplena .
Skär dem i bitar .
LÄGG ner frukten i riset tillsammans med sockret .
Låt koka på svag värme tills risgryn och frukt är mjuka.
SERVERA Äppleriset med mjölk eller grädde .

HOPPAS ATT DET SMAKAR !

FRANSKA VÅFFLOR CA 16 ST.

-Riktiga festkakor som älskas av alla !

250 g mjöl
200 g kylskåpskallt smör
knappt 3/4 dl vatten
FYLLNING:
100 g mjukt smör
1 dl siktat florsocker
ca 1 dl vaniljkräm
(gjord på pulver)
pärlsocker , vanillinsocker

Så här gör DU:
SMULA ner smöret i mjölet , tillsätt vattnet
och blanda hastigt samman till en deg .
KAVLA ut till en avlång platta på mjölat bakbord .
Vik ihop plattan i tre delar , linda in i plastfolie
och låt ligga i kylskåp minst ett par timmar .
KAVLA därefter ut degen 3-5 mm tjock  och
tag med hjälp av ett glas (ca 5 cm diameter)
ut runda kakor .
STRÖ rikligt med pärlsocker på bakbordet ,
lägg kakorna ovanpå och kavla ut dem från
bägge sidor så att de blir ovala och ganska tunna .
VÅFFELMÖNSTRET kan man trycka med hjälp
av en gammaldags kötthammare i trä .
Eller en Kruskavel.
LÄGG kakorna på bakplåtspapper på plåten  och
baka dem 6 - 8 minuter i 225 grader .
Håll ett öga på dem så att de inte blir brända i kanten .
LÅT kakorna svalna på bakgaller och lägg sedan
samman dem med lite fyllning emellan .
FYLLNINGEN:
RÖR smör och florsocker vitt och pösigt.
Tillsätt vanillinsocker skedvis och blanda noga .

LYCKA TILL !