torsdag 24 september 2009

HELSTEKT KYCKLING MED ÄPPLE O´ FÄNKÅL- I UGN. 4 PORT.

Detta ser maffigt ut med
en hel kyckling från ugnen. - 175 grader.

1 hel kyckling
4 röda äpplen,urkärnade
och klyftade.
2 stora fänkålsstånd,
skivade i 2 cm stora
skivor.
smör
salt o´sv.peppar

KUMMINDIPP:
1 dl creme fraiche
1,5 tsk fint stött kummin
2 msk hackad persilja
1 liten riven vitlöksklyfta.

Så här gör DU:
1)Kummindipp
Blanda creme fraiche med kummin,
persilja och vitlök.
Smaka av med salt och peppar.
Ställ kallt i 20 minuter.

2)Förvärm ugnen till 175 grader.
Smält lite smör i en kastrull.
Placera kycklingen på en plåt.
Bind ihop ändarna på klubborna
med stektråd.
Pensla kycklingen runt om med
smör.
Stek i ugn ca 50 minuter.
Kontrollera att kycklingen är
färdig genom att sticka en
gaffel i låret och luta på
fågeln och titta på köttsaften
som rinner ur.
När köttsaften är genomskinlig
(inte rosa)
är kycklingen klar.
När 20 min.återstår av tiden,
lägg in fänkål och vänd runt.
Ös fågeln med steksky.
När 10 min.återstår, lägg in
äppleklyftorna och vänd runt.

3)Dela kycklingen i mindre bitar.
Servera med fänkålen,
äppleklyftorna och
kummindippen.

LYCKA TILL !
OCH
SMAKLIG MÅLTID.