söndag 1 december 2024

JULGRANS BULLE TILL LUCIA OCH JULAFTON ...

 


                          HEJSAN  !

DET  HÄR  ÄR JULENS GODA  SAFFRANSBRÖD .


HÄR ÄR RECEPTET :

50 g jäst

200 g smör / margarin

5 dl mjölk

1 påse saffran + 1 msk stött kardemumma 

2 dl strösocker

1/2 tsk salt

1 ägg

1 1/2 liter vetemjöl 

russin,  uppvispat ägg,  pärlsocker 

små tårtljus.


SÅ HÄR GÖR DU :
1)  SMULA jästen i en bunke.

2) SMÄLT smöret ,  häll i  mjölken ,  och låt blandningen 

bli fingervarm  ca 37 grader 

 HÄLL  degspadet över jästen och rör tills den är löst .

3) TILLSÄTT stött saffran,  socker, salt och  ägg nästan allt

mjölet och arbeta degen smidig . Jäs den i 30 minuter  .

4)  ARBETA  degen  på mjölat  bakbord.

Dela den i 4 delar  och  baka ut varje del antingen  till

8 - 10 lussekatter  =  småbröd *

eller  1 fläta  eller 1 julgran .

5)  GARNERA  med russin  .

Jäs det ut- bakade  brödet 30 - 40 minuter .

PENSLA  med ägg ,  garnera med pärlsocker och grädda

små bröd i 250 grader 6 - 8 minuter .

5)   FLÄTOR  och  JULGRAN  i 200 grader i 20 - 25 minuter .

20 st lussekatter , 1  fläta  och 1 julträd =julgran .

  =  småbröd * .

JULGRANEN   gör jag till LUCIA och  JULAFTON ,

När jag bakat ut och gräddat JULGRANEN , får den stå en stund ..

TILLS kaffet serveras ,,,  Då har jag satt ett tårtljus i varje bulle

som jag tänder och bär in till gästerna .

Då blir det ett allmänt oh oh vad fint ! 

(ingen får ta en bulle förrän alla ljusen är utblåsta)


NÄR DU gör JULGRANEN  börja nerifrån med 7 bullar  på rad

sedan bygger du uppåt och tar bort en bulle per rad.

Då blir det kvar 1 bulle som DU gör lite större än de andra .

ALL LYCKA TILL  !

TREVLIG  ADVENT ! 


JAG KAN JU SÄGA ATT BULLEN ÄR LIKA UPPSKATTAT 

FÖR UNG SOM GAMMAL !