TIPS !
Köp hel kardemumma och stöt eller mal
kardemummakärnorna själv .
Mald kardemumma i påse eller burk
ger inte samma smak . TACK !
HÄR ÄR RECEPTET :
100 g smör/margarin
5 dl mjölk
50 g jäst
1 dl strösocker
1 tsk salt
13 dl vetemjöl
FYLLNING :
100 g smör
1 dl socker
1 dl mald mandel
2 tsk stött kardemumma
PENSLING :
ägg
hackad mandel
GARNERING :
2 dl florsocker
2 tsk vatten
SÅ HÄR GÖR DU :
1) SMÄLT smöret och tillsätt mjölk . Värm till 37 grader .
Smula jästen i en skål och häll över lite av degspadet .
Rör tills jästen lösts upp .
2) TILLSÄTT resten av degspadet, socker, salt och det
mesta av mjölet .
Arbeta degen väl tills den släpper skålens kanter .
3) LÅT jäsa övertäckt i 40 minuter .
RÖR under tiden ihop fyllningen .
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i 3 bitar .
4) KAVLA ut till rektanglar och bred på fyllning .
Rulla ihop från långsidan och lägg med skarven ner
på plåt med bakplåtspapper .
5) KLIPP flikar nästan igenom i längderna och vik
varannan åt vänster och varannan åt höger .
Låt jäsa övertäckta i 30 minuter .
6) PENSLA med uppvispat ägg och grädda i nedre
delen av ugnen i 200 grader , ca 30 minuter .
Låt svalna .
Rör ihop florsocker och vatten och ringla över längderna .
ALL LYCKA TILL !