måndag 17 oktober 2022

FARMORS, GODA KARDEMUMMALÄNGDER , 3 ST ,

 

TIPS !

Köp hel kardemumma och stöt eller mal 

kardemummakärnorna själv .

Mald kardemumma i påse eller burk 

ger inte samma smak .   TACK !


HÄR ÄR RECEPTET :

100 g smör/margarin

5 dl mjölk

50 g jäst

1 dl strösocker

1 tsk salt

13 dl vetemjöl

FYLLNING :

100 g smör 

1 dl socker

1 dl mald mandel

2 tsk stött kardemumma 

PENSLING :
ägg

hackad mandel

GARNERING :

2 dl florsocker

2 tsk vatten 


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SMÄLT smöret  och tillsätt mjölk . Värm till 37 grader .

Smula jästen i en skål och häll över lite av degspadet .

Rör tills jästen lösts upp .

2)  TILLSÄTT resten av degspadet, socker, salt och det

mesta av mjölet .

Arbeta degen väl tills den släpper skålens kanter .

3)  LÅT jäsa övertäckt i 40 minuter .

RÖR under tiden ihop fyllningen .

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i 3 bitar .

4)  KAVLA ut till rektanglar och bred på fyllning .

Rulla ihop från långsidan och lägg med skarven ner

på plåt med bakplåtspapper .

5)  KLIPP flikar nästan igenom i längderna och vik 

varannan åt vänster och varannan åt höger .

Låt jäsa övertäckta i 30 minuter .

6)  PENSLA med uppvispat ägg och grädda i nedre

delen av ugnen i 200 grader , ca  30 minuter .

Låt svalna .

Rör ihop florsocker och vatten och ringla över längderna .


ALL LYCKA TILL !