fredag 6 januari 2023

MINA , FRUKOSTBULLAR MED FRÖN , ca 10 ST .

 

HEJSAN  !


LÅT DEGEN KALL - JÄSA , I KYLEN ÖVER NATTEN -

SEN ÄR DET BARA ATT BAKA UT OCH GRÄDDA 
BULLARNA  DAGEN DÄRPÅ !

Förr om åren när jag arbetade skift på SUS  så satte jag

 degen på kvällen och ställde in degbunken i kylskåpet 

över natten ,  bakade ut dem nästa förmiddag innan                             

jag åkte till arbetet , till  kl  14 00 .

Färdigt och klart tills  barnen slutade skolan  ,

alltid något gott att äta när de kom hem !


HÄR ÄR RECEPTET :
25 g jäst

3 dl kallt vatten 

1 tsk salt

1 msk olja 

1/2 dl 4-korns kross 

eller vetekross

2 dl grahamsmjöl

5 - 6 dl vetemjöl special

PENSLING

1 uppvispat ägg 

1/2 dl linfrö

1/2 dl pumpakärnor

UGN  225 grader.


SÅ HÄR GÖR DU :
1)  SMULA ner jästen i en bunke .

Häll i lite av det kalla vattnet och 

rör tills jästen löst sig .

Tillsätt resten av vattnet, salt och olja.

Tillsätt de torra ingredienserna och 

arbeta degen någon minut för hand .

2)  TÄCK  bunken med plastfolie och

ställ bunken i kylskåp över natten 

(10 -12 timmar). 

3)  TA ut degen ur kylskåpet och forma 

till bullar på mjölat bakbord .

Lägg bullarna på en plåt med bakpapper

och låt vila i rumsvärme medan ugnen värms.

4)  PENSLA med ägg , strö över linfrö och

pumpakärnor .

GRÄDDA 10 -12 minuter .

ALL LYCKA TILL ! 

mm...! så goda !



BIRGITS , SUPERGODA SOLROSRUTOR I LÅNGPANNA , ca 20 ST .

 

                               HEJSAN !


DET här är praktiskt  -  DU  häller  upp degen 

direkt i långpannan och plattar sen ut den med

mjölade händer !

HÄR ÄR RECEPTET :
50 g smör /margarin

5 dl vatten

50 g jäst

1 tsk salt

1 dl solroskärnor

6  dl rågsikt

6 - 7 dl vetemjöl special

TILL PENSLING :

vatten 

solroskärnor

UGN  200 grader .


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SMÄLT smöret .  Häll i vattnet och 

värm till fingervärme 37 grader .

2)  SMULA  ner jästen i en bunke .

Tillsätt degspadet och rör om tills jästen

löst sig .

3)  TILLSÄTT  salt,  solroskärnor , rågsikt

och nästan allt vetemjöl special .

Arbeta degen smidig i maskin eller för hand.

Låt degen jäsa övertäckt  ca 40 minuter .

4)  SKRAPA  ner degen i en långpanna 

ca 30 x 40 cm, klädd med bakpapper .

Platta ut degen med handen och markera 

rutor med mjölad kniv .

5)  LÅT brödet jäsa övertäckt ca 30 minuter .

Pensla med ljummet vatten och strö över solroskärnor.

6)  GRÄDDA i nedre delen av ugnen ca 20 - 25 min.

Stjälp upp på galler och låt kallna under bakduk .

mm..! himla gott , med leverpastej och gurka 

eller vad DU gillar !

ALL LYCKA TILL !