onsdag 26 maj 2021

URIS, GODA KYCKLING-GRYTA , 4 PORT .



                               HEJSAN  !

SÅ HIMLA GOTT !  KYCCKLINGGRYTAN INNEHÅLLER  OCKSÅ
KOKOSRIS  OCH  MANGOSALLAD .

URI ,  
Var en arbetskamrat från Nederländerna .
Han gillade  att  laga  mat  när  han  var  ledig .
Sedan tog han med maten till arbetet nästa dag
och bjöd oss som  stod han närmast .
Så jättegott  mmm...!

HÄR ÄR RECEPTET :
3  KYCKLINGFILE'ER
3  kycklingklubbor
3  msk SAMBAL OELEK
5  msk rapsolja
2 msk riven färsk ingefära 
1 msk  kanel
1 msk rörsocker
5  dl  matlagningsgrädde
4  dl  jasminris
1  dl  riven  kokos (kokosflingor)
salt och svartpeppar

MANGOSALLAD :
250 g mangotärningar
(frysta eller färska)
saft av 2 lime
1 tsk rörsocker
1 röd chili 

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på  225  grader .
Gör en röra med SAMBAL OELEK , olja, ingefära,
kanel  och  rörsocker .
LÄGG kycklingdelarna  i en ugnsform  och  arbeta 
in  röran  i  köttet .  BRYN i  ugnen i  10  minuter .
TA sedan ut formen och häll över  grädden .
Sänk  värmen  till  150  grader  och låt stå i ugnen  i
30  minuter.
Smaka av med salt och peppar .
KOKA under tiden riset .
Blanda det färdigkokta riset med kokos .
BLANDA  tärnad mango med pressad limesaft, rörsocker
och fint hackad röd chili .
SERVERA ris och kyckling och den goda gräddiga såsen 
från  formen  på en tallrik.
TOPPA med  mangosalladen .

SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !




















































SEN TOG HAN MED SIG DET TILL ARBETET OCH BJÖD OSS 
SOM VAR HONOM NÄRMAST .
DEN HÄR GRYTAN HAR  MERSMAK !

HÄR ÄR RECEPTET :
3  KYCKLINGFILE'ER 

VETEGRODDSBULLAR, MATBRÖD ,14- 15 ST .



                                         HEJSAN !


FÖRUTOM VETEGRODDAR, ÄR DET APELSIN OCH HONUNG I DEGEN
DET GER  FIN SMAK ÅT FRUKOSTBULLARNA .
HIMLA GODA !

HÄR ÄR RECEPTET :
1 dl  vetekross
1 1/2  dl vatten
25 g jäst
2 dl vatten
1 dl apelsinjuice (spädd)
1 msk rapsolja
1 msk honung
1 tsk salt
2 dl vetegroddar 
ca 450 g kärnvetemjöl

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA vetekross  med  1 1/2 dl vatten i en kastrull
och  koka  i  ca  10  minuter  till  en  tjock  gröt .
Låt gröten svalna och bli ljummen .
SMULA ner  jästen  i  en  degbunke .
Värm  vattnet  fingervarmt.
Häll lite  av  vattnet  över  jästen .
Rör  ut den .
Tillsätt resten  av  vattnet,  gröt,  apelsinjuice,  olja,
honung,  salt,  vetegroddar  och  det  mesta av  mjölet.
KNÅDA  degen  ordentligt  .
Låt  den  jäsa  övertäckt  i  rumstemperatur (ca 20 grader)
till  dubbel  storlek .
DELA  degen i  14- 15 bitar .  FORMA dem  till  bullar .
Lägg dem  på  en  plåt  med bakplåtspapper  och  låt dem
jäsa  till  dubbel  storlek .
GRÄDDA  långt  ner i  ugnen i 200 grader , ca  20  min.
Låt svalna på galler .

LYCKA  TILL !