torsdag 1 september 2016

HEMKOKT BÄRLYX , 3 mindre burkar.


HEJSAN !

MORMORS MARMELAD - KRUSBÄR eller KIWI .
På denna satsen blir det 3 mindre burkar.

HÄR ÄR RECEPTET :
1 Liter krusbär ,
2 msk vatten ,
5 dl syltsocker ,
1 stjärnanis ,

SÅ HÄR GÖR DU  :
SKÖLJ och snoppa krusbären .
Lägg i en kastrull med vatten och koka 2 minuter.
TILLSÄTT syltsocker och stjärnanis och koka
kraftigt i 7 - 8 minuter.
Häll upp på rena burkar .
ELLER....
Om Du vill kan Du ta KIWI :
SKALA Kiwin och skär i bitar .
Mixa med stavmixer .
TILLSÄTT syltsocker och stjärnanis och koka
kraftigt  7 - 8 minuter.
Häll upp på rena burkar .

ALL LYCKA TILL !

HEMKOKT BÄRLYX , 3 BURKAR.


HEJSAN !

Här är recept på :  BÄSTA   BJÖRNBÄRSSYLTEN .
Den som vill ha mer vuxensmak lägger
till 2 msk gin i sylten.

2 liter björnbär,
1 vaniljstång,
2 tsk kardemummakärnor,
5 dl syltsocker,
2 msk gin (kan uteslutas)

SÅ HÄR GÖR DU :
ANSA bären och lägg dem i en tjockbottnad  kastrull.
Dela vaniljstången på längden , skrapa ur fröna.
Blanda både frön och vaniljstång med björnbären.
Tillsätt kardemummakärnor.
Koka sakta i 15 minuter .
TILLSÄTT syltsocker och koka ytterligare 5 minuter.
Låt stå och dra 15 minuter , ta upp vaniljstången  och
rör eventuellt i gin .
Häll upp på burkar , ca 3stycken .

LYCKA TILL !             HIMLA GO' SYLT  !


BROCCOLISOPPA MED ROSTADE SOLROSKÄRNOR 4 PORT.


HEJSAN !

mmm...det här är jättegott , smaka Ni också !
Så himla gott just att solroskärnorna är rostade.
Det finns färdig rostade ute i handeln.

HÄR ÄR RECEPTET :
500 g broccoli,
1 hackad gul lök,
1 msk olivolja,
1 liter vatten,
2 hönsbuljongtärningar,
1 dl CREME Fraiche,
1 tsk salt,
svartpeppar,

TILL SERVERING :
1 dl torr -rostade solroskärnor,
1/2 kruka basilika  el. koriander.

SÅ HÄR GÖR DU :
PLOCKA broccolin i små buketter och skiva
stjälken i tunna skivor .
Stek lök i olja i en kastrull tills den är mjuk
utan att ta färg.
Häll i vatten, buljongtärningar och broccoli.
Låt koka under lock ca 5 minuter .
MIXA slät med stavmixer och tillsätt CREME Fraiche.
Salta och smaka av med peppar .
SERVERA med rostade solroskärnor och färsk basilika
eller koriander .

LYCKA TILL !