torsdag 21 oktober 2021

LÄCKRA LUNCHSALLADEN PÅ SMÖRGÅS , 1 PORTION.

 


                                    HEJSAN  !

VARSÅGODA  att smaka  denna goda macka,  som blev till igår !

mm...!  Riktigt god vill jag säga !  Vad  tycker  DU ?

HÄR ÄR RECEPTET :

30 g mjukt bröd,  gärna grovt

2  stora salladsblad

1 hårdkokt hackat ägg

60 g tonfisk , i vatten

3 msk kesella

2 tsk stark ketchup 

1 msk  mycket finhackad purjo

1 msk klippt dill

1/2 kryddmått pepparmix

SERVERING :

100 g  tomat -skivad 

25 - 50 g alfalfa groddar 

citron och dill

SÅ HÄR GÖR DU :

LÄGG  salladsbladen  på  brödet  som  inte  behöver  smöras  extra .

MOSA  ihop  ägg  och  tonfisk  med  kesella ,  stark  ketchup,

nålfint hackad  purjo,  dill  och  peppar .

LÄGG  blandningen  på  salladen .  LÄGG  till  tomat  i skivor,

groddar , citron  och  dill.

EN  snabb  smörgås  som  passar  bra i  lunchboxen .

Komplettera  gärna  med  en  frukt,  t ex  ett päron .


LYCKA TILL !


HEMGJORT SMÖR , CA 1 DL .

 


                                    HEJSAN  !

Har  DU  gjort  hemgjort  smör  någon  gång ?  Det är enkelt att göra själv .

Nu  var  det längesen , men när  barnen var små ,  då hände det då och då !

HÄR ÄR RECEPTET :

3  dl  ekologisk  vispgrädde

flingsalt 

SÅ HÄR GÖR DU :

VISPA  grädden  med  elvisp  tills  det  bildas  

en  smörklump  med  vätska  separat  ca  10 min.

HÄLL  av  vätskan .

Skölj  och  krama  smöret  i  iskallt  vatten  några

gånger  tills  vattnet  blir  klart .

SMAKSÄTT  med  flingsalt  och  förvara  i  kylskåp .


ALL  LYCKA  TILL !



GRÖNKÅLS - OCH OSTPAJ , 4 PERSONER.

 


                                      HEJSAN !

Om  Ni bara visste,  vad god  den här pajen är ?

Ni  måste  smaka ! mm.. !

VARSÅGODA 

HÄR ÄR RECEPTET :

200 g grönkål

1 purjolök

100 g prästost, riven

5 ägg

4 dl vispgrädde

1/2 tsk salt

1 krm  = kryddmått ,  svartpeppar

+ lika mycket  paprikapulver 

GARNERING:  Grönkål

SERVERING :

sallad  och  kallskuret  eller  rökt lax 

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT  ugnen  på  225  grader .

REPA  grönkålen  och  skär  purjolöken i "stavar ".

Förväll  allt  i  lättsaltat  vatten  i  5  minuter .

Låt  rinna  av  väl  i  durkslag  och  lägg  sedan  

grönsakerna  i  en  smord  ugnsform .

Strö  över  riven  ost .

VISPA  ihop  ägg, grädde, salt  och  peppar  och

häll  blandningen  i  ugnsformen .

Pudra  över  paprikapulver.  (eller rökt paprikapulver ) så himla gott !

GRÄDDA  i  mitten  av  ugnen  i  ca  25  minuter,

tills  pajen  har  stannat  och  allt  fått  fin  färg .

GARNERA  med  grönkål  och  servera  pajen  ljummen .

Ni ångrar Er inte !

LYCKA  TILL !

MARINERAT KYCKLINGBRÖST MED KIWI -SALLAD , 4 PERSONER.

 


                                             HEJSAN !

VÄRLDENS  SUNDASTE  FRUKT !   - sägs det  om  KIWIFRUKT .

KIWINS  innehåll  av det  immunförsvarsstärkande C- vitaminet 

är  superhögt .  DU  kan  bara  frossa , om  DU  älskar kiwi  !

HÄR ÄR RECEPTET :

4 kyckling-fileer

1 dl teriyaki-sås 

100 g  MACHE -sallad

4 gröna  kiwifrukter 

DRESSING :

2  msk  olivolja

1 msk vitvinsvinäger

liten  schalottenlök

Havssalt

Svartpeppar eller pepparmix


SÅ HÄR GÖR DU :

LÄGG KYCKLINGBRÖSTFILE'ERNA 

i teriyakisås  och låt stå och dra i kylskåp 

i minst 6 timmar .

STEK sedan kycklingen  på  båda  sidorna  i  en  teflonpanna 

i  den  marinad  som  sitter  kvar  på  kycklingen .

STEK  dem  först på  hög  värme  på  båda  sidorna,  häll  nu  

på  resten  av  marinaden  och  låt  kycklingen  puttra  färdigt

 på  medelvärme  ca  7  minuter  på  varje  sida .

SKÖLJ  sallad  och  skala och  skär  kiwifrukterna  i  klyftor .

Gör  dressingen av  olja,  vinäger,  finhackad  schalottenlök,

salt,  svartpeppar eller pepparmix .

SKÄR  kycklingen  i  halv-tjocka  skivor  och  lägg  upp  dem

med  sallad  och  kiwi .

Häll  slutligen  på  dressingen .

SMAKLIG MÅLTID  och LYCKA TILL !