tisdag 21 maj 2019

KRONANS KAKA , 6-7 PERS.




                      HEJSAN !

Detta är en svensk klassiker som stammar
från det militära .
Potatisen gör kakan saftig och billig.

HÄR ÄR RECEPTET :
100 g sötmandel(ca 1 1/2 dl)
eventuellt 1 - 2 droppar mandelessens
2 kokta kalla medelstora potatisar
75 g smör/margarin
1 1/2 dl socker
2 ägg

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT UGNEN PÅ 175 GRADER.
Mal mandeln med skal och riv potatisen
på rivjärnets grova sida .
Rör det rumsvarma matfettet mjukt och
luftigt med socker, rör ner ett ägg i taget.
Blanda i mandel och mosad potatis .
MED MATBEREDARE:
Hacka först mandeln och  tillsätt sedan de
övriga ingredienserna ;  matfett, socker,
potatis i bitar och äggen och kör några varv
mellan varje ingrediens. Kör till en luftig smet.
GRÄDDA i nedre delen av ugnen 40-50 min.
Låt kakan svalna innan den vänts ut ur formen.
SERVERAS ljummen, gärna med grädde och
bär som efterrätt eller kall som kaka till kaffet.

LYCKA TILL !

SILVERKAKA ,




                      HEJSAN !

Överblivna äggvitor får man när man gör
majonnäs och såser med äggulor.
Spara dem och gör en gammaldags
silverkaka på bara äggvitor .

HÄR ÄR RECEPTET :
Lite smör till formen /margarin
ströbröd
150 g smör
3 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker  eller  rivet skal av 1/2 citron
2 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 1/2 dl grädde eller mjölk
4 - 5 äggvitor (1-1 1/4 dl)

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT UGNEN PÅ 175 GRADER.
Smörj och bröa en form a'1 1/2 liter.
Rör smör och socker ljust och luftigt.
Smaksätt med vaniljsocker eller citronskal.
BLANDA mjöl och bakpulver och rör ner
det i smeten tillsammans med grädde eller
mjölk.  Vispa vitorna till hårt skum och vänd
ner dem försiktigt i smeten ; lite i taget .
HÄLL smeten i formen och grädda i ugnens
nedre del ca 1 timme.
Prova med en sticka .
Stjälp upp på plåt och låt kakan kallna.

LYCKA TILL !