torsdag 4 juni 2015

CITRONPAJ 4 - 6 PERSONER.

Hejsan !

Smaka på den här !
Jättegod  mmm...

DEG:
75 g margarin/smör
3 dl vetemjöl
2 msk socker
1 ägg
2 - 3 msk vatten

KRÄM:
1 1/2 dl vatten
2 msk majsenamjöl
2 citroner
6 msk socker
2 äggulor

MARÄNG:
2 äggvitor
1 1/4 dl socker

Så här gör DU:
SMULA smöret i mjölet.
Tillsätt socker , ägg och vatten och
knåda lätt ihop degen.
Låt degen vila i kylskåpet ca 1/2 timme.
Vispa ut majsenamjölet  i vattnet i en
kastrull .
Riv citronskalet fint och pressa citronerna.   
ca 1 dl saft.
Tillsätt skal och saft i kastrullen  och värm
upp blandningen under vispning tills den
tjocknar.
TA kastrullen från värmen .
Vispa ner socker och äggulor.
Kavla ut degen och klä en pajform
med degen.
Pricka bottnen med  en gaffel.
Låt degen vila ca 10 min. i kylskåpet
innan den gräddas.
GRÄDDNINGSTID:
Ca 20 minuter i 200 grader .
HÄLL citronkrämen i det gräddade pajskalet .
VISPA  vitorna till hårt skum och vispa ner
sockret i dem.
FÖRDELA  marängmassan över pajen .
Låt pajen stå i 150 GRADERS UGNSVÄRME
ca 40 MINUTER , tills marängen är guldgul
och knaprig .

LYCKA TILL !

BOVETEGRÖT 4 PESONER.

Hej igen !

Jag måste få dela med mig  -  så himla gott !

2 dl krossat bovete
6 + 6 dl vatten
1/2 tsk salt
2 äpplen
4 torkade fikon
4 torkade aprikoser

Så här gör DU:
KOKA upp bovetet med vatten
slå bort det och skölj och  häll
på nytt vatten.
TILLSÄTT salt.
Låt gröten koka  6- 8 minuter.
KÄRNA ur äpplena.
skär äpplen, fikon  och  aprikoser
i bitar.
LÅT frukten koka med i gröten  1 min.
på slutet .
Låt gärna svälla någon minut också .
SERVERA  med mjölk eller havredryck
kanel och honung.

Den här gröten är till för alla
även gluten , mjölk och ägg- fri .

HOPPAS ATT NI GILLAR DEN !