fredag 6 april 2018

SPARRISPAJ MED PARMESANOST , 6 BITAR




                        HEJSAN !

Det  här  är  en  paj  som  passar  till  lunch,
i  utflyktskorgen   eller  på  en  BUFFE' .
Å..så  gott !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
PAJDEG:
3  dl  DINKELMJÖL ,
150  g  smör/margarin ,
2  krm  salt ,
1  msk  kallt  vatten ,
FYLLNING :
250  g  grön  sparris ,
75  g  salladslök ,
ÄGGSTANNING :
3  ägg ,
2  dl  vispgrädde ,
3  krm  salt ,
1  krm  nymald  peppar ,
3  dl  riven  parmesanost ,
UGN :  200 GRADER .

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
PAJDEG :
MIXA  siktat  mjöl,  smör  och  salt .
Tillsätt  vattnet  och  mixa  till  en  deg.
Låt  degen  vila  i  plastpåse  i  kylen ,
ca  30  minuter .
TRYCK  ut  degen  i  en  form,  24 cm
i  diameter,  och  nagga  bottnen  med
en  gaffel.
Låt  vila  minst  1  timme  i  kylen .
Förgrädda  mitt  i  ugnen,  ca  10  min .
FYLLNING :
BRYT  av  och  kasta  den  nedre  grova
delen  på  sparrisstjälkarna .
Skär  sparris  och  lök  i  bitar .
Förväll  sparris  och  lök  i  en  kastrull
med   lättsaltat  vatten,  ca  1  minut .
Låt  rinna  av  .
Fördela  sparris  och  lök  i  pajskalet .
ÄGGSTANNING :
VISPA  ihop  ägg,  grädde,  salt,  peppar
och  ost  och  häll  i  pajskalet .
Grädda  mitt  i  ugnen  tills  pajen  har
fin  färg ,  30-35  minuter .
Varsågoda .

LYCKA  TILL !

GODA FRUKOSTBULLAR FÖR.....15 ST.



                  HEJSAN !

....diabetiker  och  alla  andra ,  mm... smakrika  tycker  jag !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
4  dl  råg-flingor ,
1  dl  rågkross ,
4  dl  kallt  vatten,
50  g  jäst ,
1  burk  KESSELLA , 250 g
1  förpackning  flytande  RÅGSURDEG,  150 g
1  dl  finrivet  äpple ,
1 1/2  tsk  salt ,
5  dl  grovt  rågmjöl ,
ca  5  dl  grahamsmjöl ,
GARNERING :  RÅGFLINGOR

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
DAG 1:  MÄT  upp  råg-flingor  och  rågkross
i  en  bunke .
Tillsätt  kallt  vatten  och  rör  om .
Täck  med  plastfilm  och  låt  svälla  på
köksbänken  under  natten .
DAG  2 :  SMULA  ner  jästen  i  den  färdig-
svällda  grynblandningen .
VÄRM  kesellan  till  fingervarm  temperatur
och  tillsätt  i  blandningen .
Tillsätt  surdegen , finrivet  äpple  och  salt .
Rör  om .
BLANDA  sist  ner  grovt  rågmjöl  och  graham-
mjöl  och  arbeta  degen  smidig .
Täck  den  med  en  bakduk  och  låt  vila  i
bunken  i  ca  1  timme .
Sätt  ugnen  på  200  grader .
ARBETA  degen  helt  lätt  så  att  luften  går  ur
och  stjälp  upp  den  på  arbetsbänk  som  mjölats
med  grovt  mjöl .
KAVLA  ut  degen ,  ca  2  cm  tjock,  och  nagga
den .
Ta  ut  runda  plattor,  ca  10 cm i  diameter,  med
ett  ringmått .
LÄGG   plattorna  på  bakpappersklädda  plåtar .
Pensla  dem  lätt  med  vatten   och  strö  över
lite  råg-flingor .
Låt  jäsa  i  ca  25  minuter .
GRÄDDA  dem  i  mitten  av  ugnen  i   12-15  min.
Dela  dem  på  hälften  då  de  är  något  varma .
Varsågoda !

LYCKA  TILL !