fredag 6 april 2018
SPARRISPAJ MED PARMESANOST , 6 BITAR
HEJSAN !
Det här är en paj som passar till lunch,
i utflyktskorgen eller på en BUFFE' .
Å..så gott !
HÄR ÄR RECEPTET :
PAJDEG:
3 dl DINKELMJÖL ,
150 g smör/margarin ,
2 krm salt ,
1 msk kallt vatten ,
FYLLNING :
250 g grön sparris ,
75 g salladslök ,
ÄGGSTANNING :
3 ägg ,
2 dl vispgrädde ,
3 krm salt ,
1 krm nymald peppar ,
3 dl riven parmesanost ,
UGN : 200 GRADER .
SÅ HÄR GÖR DU :
PAJDEG :
MIXA siktat mjöl, smör och salt .
Tillsätt vattnet och mixa till en deg.
Låt degen vila i plastpåse i kylen ,
ca 30 minuter .
TRYCK ut degen i en form, 24 cm
i diameter, och nagga bottnen med
en gaffel.
Låt vila minst 1 timme i kylen .
Förgrädda mitt i ugnen, ca 10 min .
FYLLNING :
BRYT av och kasta den nedre grova
delen på sparrisstjälkarna .
Skär sparris och lök i bitar .
Förväll sparris och lök i en kastrull
med lättsaltat vatten, ca 1 minut .
Låt rinna av .
Fördela sparris och lök i pajskalet .
ÄGGSTANNING :
VISPA ihop ägg, grädde, salt, peppar
och ost och häll i pajskalet .
Grädda mitt i ugnen tills pajen har
fin färg , 30-35 minuter .
Varsågoda .
LYCKA TILL !
GODA FRUKOSTBULLAR FÖR.....15 ST.
HEJSAN !
....diabetiker och alla andra , mm... smakrika tycker jag !
HÄR ÄR RECEPTET :
4 dl råg-flingor ,
1 dl rågkross ,
4 dl kallt vatten,
50 g jäst ,
1 burk KESSELLA , 250 g
1 förpackning flytande RÅGSURDEG, 150 g
1 dl finrivet äpple ,
1 1/2 tsk salt ,
5 dl grovt rågmjöl ,
ca 5 dl grahamsmjöl ,
GARNERING : RÅGFLINGOR
SÅ HÄR GÖR DU :
DAG 1: MÄT upp råg-flingor och rågkross
i en bunke .
Tillsätt kallt vatten och rör om .
Täck med plastfilm och låt svälla på
köksbänken under natten .
DAG 2 : SMULA ner jästen i den färdig-
svällda grynblandningen .
VÄRM kesellan till fingervarm temperatur
och tillsätt i blandningen .
Tillsätt surdegen , finrivet äpple och salt .
Rör om .
BLANDA sist ner grovt rågmjöl och graham-
mjöl och arbeta degen smidig .
Täck den med en bakduk och låt vila i
bunken i ca 1 timme .
Sätt ugnen på 200 grader .
ARBETA degen helt lätt så att luften går ur
och stjälp upp den på arbetsbänk som mjölats
med grovt mjöl .
KAVLA ut degen , ca 2 cm tjock, och nagga
den .
Ta ut runda plattor, ca 10 cm i diameter, med
ett ringmått .
LÄGG plattorna på bakpappersklädda plåtar .
Pensla dem lätt med vatten och strö över
lite råg-flingor .
Låt jäsa i ca 25 minuter .
GRÄDDA dem i mitten av ugnen i 12-15 min.
Dela dem på hälften då de är något varma .
Varsågoda !
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)