tisdag 24 november 2015
FARMORS SMÖRGÅS-PEPPARKAKOR CA 50 ST.
HEJSAN !
De här var ju extra goda , för då fick vi ha smör på !
HÄR ÄR RECEPTET :
3 DL SOCKER ,
4 DL SIRAP ,
150 G MARGARIN ,
1 MSK INGEFÄRA ,
1 MSK KANEL ,
2 ÄGG ,
2 ÄGGULOR - INGA VITOR ,
1 DL MJÖLK ,
2 TSK HJORTHORNSSALT ,
2 TSK BIKARBONAT ,
CA 2 LITER VETEMJÖL .
UGN :175 GRADER .
SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA upp socker och sirap . Tillsätt margarinet och låt
det smälta . Låt det hela kallna .
TILLSÄTT kryddor, ägg, äggulor, hjorthornssalt, och bikarbonat .
Rör om . TILLSÄTT det mesta av mjölet och arbeta ihop degen.
Strö resten av mjölet över degen och täck den .
Låt degen VILA KALLT 10-12 TIMMAR - GÄRNA ÖVER NATTEN .
TA fram degen och arbeta den smidig på bakbordet .
Forma stora runda bollar som plattas till ordentligt .
Lägg kakorna glest på smord eller bakpappersklädd plåt .
GRÄDDA kakorna i ca 15 minuter . LÅT dem kallna på galler
under bakduk . FÖRVARA kakorna i burk med vitt matbröd så att
de behåller sin mjuka sega konsistens .
AVNJUT KAKORNA MED SMÖR ...mmm så HIMLA GO'A .
ALL LYCKA TILL !
FARMORS MJUKA PEPPARKAKA.
HEJSAN !
HÄR ÄR RECEPTET :
3 DL FARINSOCKER ,
2 ÄGG ,
1 TSK BIKARBONAT ,
1 TSK KANEL ,
2 STÖTTA KARDEMUMMAKÄRNOR ,
1 DL RÅRÖRD LINGONSYLT ,
1 1/2 DL GRÄDDFIL ,
3/4 DL SKIRAT SMÖR ,
3 DL VETEMJÖL .
SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA ägg och farin pösigt .
Blanda ner kryddorna och bikarbonaten .
Tillsätt lingonsylt , gräddfil , och skirat smör .
BLANDA VARSAMT .
Rör sist ner mjölet .
Häll upp i smord och bröad form .
GRÄDDA i 200 grader i ca 50 minuter .
Låt kakan svalna i formen .
LYCKA TILL !
FARMORS VALNÖTS-KAKA MED ÄPPLEMOS
HEJSAN !
ADVENT, då gick vi ner till farmors,- när vi kom in i porten,
kändes doften av denna kaka, då visste vi, min syster och jag
att det var något speciellt ! Det kändes i hela barna-kroppen.
HÄR ÄR RECEPTET :
75-100 G SMÖR/MARGARIN ,
1 DL FARINSOCKER ,
2 ÄGG ,
1 TSK SALT ,
1 TSK KANEL ,
1 TSK BIKARBONAT ,
1/2 TSK MUSKOT ,
2 DL ÄPPELMOS ,
3 DL VETEMJÖL ,
1 TSK BAKPULVER ,
2 DL HAVREGRYN ,
2 DL VALNÖTTER ,
1 DL RUSSIN ,
SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR smör och socker poröst . Tillsätt äggen ett i taget.
Blanda mjöl, bakpulver, kanel, salt, bikarbonat, och
muskot, och rör växelvis med äppelmoset ner i äggsmeten .
TILLSÄTT havregryn , nötter och russin .
Häll smeten i en välsmord bröad form och grädda i 175 grader
ca 1 timme .
ALL LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)