tisdag 24 november 2015

FARMORS SMÖRGÅS-PEPPARKAKOR CA 50 ST.

HEJSAN ! De här var ju extra goda , för då fick vi ha smör på ! HÄR ÄR RECEPTET : 3 DL SOCKER , 4 DL SIRAP , 150 G MARGARIN , 1 MSK INGEFÄRA , 1 MSK KANEL , 2 ÄGG , 2 ÄGGULOR - INGA VITOR , 1 DL MJÖLK , 2 TSK HJORTHORNSSALT , 2 TSK BIKARBONAT , CA 2 LITER VETEMJÖL . UGN :175 GRADER . SÅ HÄR GÖR DU : KOKA upp socker och sirap . Tillsätt margarinet och låt det smälta . Låt det hela kallna . TILLSÄTT kryddor, ägg, äggulor, hjorthornssalt, och bikarbonat . Rör om . TILLSÄTT det mesta av mjölet och arbeta ihop degen. Strö resten av mjölet över degen och täck den . Låt degen VILA KALLT 10-12 TIMMAR - GÄRNA ÖVER NATTEN . TA fram degen och arbeta den smidig på bakbordet . Forma stora runda bollar som plattas till ordentligt . Lägg kakorna glest på smord eller bakpappersklädd plåt . GRÄDDA kakorna i ca 15 minuter . LÅT dem kallna på galler under bakduk . FÖRVARA kakorna i burk med vitt matbröd så att de behåller sin mjuka sega konsistens . AVNJUT KAKORNA MED SMÖR ...mmm så HIMLA GO'A . ALL LYCKA TILL !

FARMORS MJUKA PEPPARKAKA.

HEJSAN ! HÄR ÄR RECEPTET : 3 DL FARINSOCKER , 2 ÄGG , 1 TSK BIKARBONAT , 1 TSK KANEL , 2 STÖTTA KARDEMUMMAKÄRNOR , 1 DL RÅRÖRD LINGONSYLT , 1 1/2 DL GRÄDDFIL , 3/4 DL SKIRAT SMÖR , 3 DL VETEMJÖL . SÅ HÄR GÖR DU : VISPA ägg och farin pösigt . Blanda ner kryddorna och bikarbonaten . Tillsätt lingonsylt , gräddfil , och skirat smör . BLANDA VARSAMT . Rör sist ner mjölet . Häll upp i smord och bröad form . GRÄDDA i 200 grader i ca 50 minuter . Låt kakan svalna i formen . LYCKA TILL !

FARMORS VALNÖTS-KAKA MED ÄPPLEMOS

HEJSAN ! ADVENT, då gick vi ner till farmors,- när vi kom in i porten, kändes doften av denna kaka, då visste vi, min syster och jag att det var något speciellt ! Det kändes i hela barna-kroppen. HÄR ÄR RECEPTET : 75-100 G SMÖR/MARGARIN , 1 DL FARINSOCKER , 2 ÄGG , 1 TSK SALT , 1 TSK KANEL , 1 TSK BIKARBONAT , 1/2 TSK MUSKOT , 2 DL ÄPPELMOS , 3 DL VETEMJÖL , 1 TSK BAKPULVER , 2 DL HAVREGRYN , 2 DL VALNÖTTER , 1 DL RUSSIN , SÅ HÄR GÖR DU : RÖR smör och socker poröst . Tillsätt äggen ett i taget. Blanda mjöl, bakpulver, kanel, salt, bikarbonat, och muskot, och rör växelvis med äppelmoset ner i äggsmeten . TILLSÄTT havregryn , nötter och russin . Häll smeten i en välsmord bröad form och grädda i 175 grader ca 1 timme . ALL LYCKA TILL !