torsdag 15 februari 2024

NÅGOT SNABBT OCH GOTT TILL KAFFET ; 8 - 10 BITAR :

 

                   HEJSAN !


IBLAND VILL MAN BARA HA NÅGOT TILL KAFFET 
SOM GÅR LÄTT OCH SNABBT ATT GÖRA !


IDAG BLIR DET  HAST - KAKA MED BÄR !


HÄR ÄR RECEPTET :
100 g smör /margarin

3 dl vetemjöl

2 dl strösocker

1 1/2 tsk bakpulver

2 ägg

3/4 dl mjölk

FYLLNING :
2 - 3 dl blandade bär

UGN :200 grader .

SÅ HÄR GÖR DU :

1,  SMÄLT smöret . Ta kastrullen av värmen . 

Rör i resten av ingredienserna  förutom bären .

2,  BRED ut smeten i en smord och bröad form ,

ca 24 cm i diameter  helst med löstagbar botten .

Strö på bären .

3 ,   GRÄDDA i nedre delen av ugnen  30 -35 min.


VARSÅGODA , nu är kakan klar !

LYCKA TILL !


MINA GODA SOLROSRUTOR , MED FIN SMAK AV FÄNKÅL .mm...! 20 ST.

 


                HEJSAN  !

DE HÄR ÄR GODA KAN NI TRO !

ALLDELES LAGOM SMAK AV 

LITE FÄNKÅLSFRÖ - MUMS !


HÄR ÄR RECEPTET :

50 g jäst

5 dl standard mjölk

50 g rumsvarmt smör/margarin

3 msk flytande honung

2 tsk salt

1/2 dl solrosfrön

1/ 2 dl vetegroddar 

2 tsk stötta fänkålsfrön

4 dl grahamsmjöl

8 dl vetemjöl

GARNERING :
solrosfrön


SÅ HÄR GÖR DU :
1,  SMULA  jästen i en bunke .

Värm mjölken till 37 grader , häll

över jästen och lös upp den .

2,  KLICKA ner smöret.

Tillsätt honung , salt, solrosfrön,

vetegroddar, fänkålsfrön, grahamsmjöl

och  det mesta av vetemjölet .

Arbeta samman degen väl och låt jäsa 

övertäckt ca 40 minuter .

3,  STJÄLP upp degen i en bakpappersklädd 

långpanna , ca  30 x 40 cm ,  och platta till .

Låt jäsa övertäckt ca 30 minuter .

4,  SÄTT UGNEN PÅ 250 GRADER .

5,  MARKERA rutor i degen med en kniv

och pensla degplattan med vatten .

Strö över solrosfrön .

6,  GRÄDDA mitt i ugnen ca 15 minuter.

ta ut och skär i rutor .


VARSÅGODA och LYCKA TILL !