fredag 17 mars 2023

MITT GODA ROTMOS , 4 pers. . (lunch/ middag)

 

                               HEJSAN !i

  ISTÄLLET FÖR DEN DYRA HÖGREVEN ,

KÖPER JAG KÖTTKORV, SOM VI GILLAR  .

mm..! så himla gott !


HÄR ÄR RECEPTET : 

ROTMOS ,

1 kg kålrot 

3 morötter

6 potatisar

1- 2 dl buljong

salt och peppar


SÅ HÄR GÖR DU :

1) 

 SKALA  kålrot och morötter, 

skär dem i bitar .

Koka i lättsaltat vatten ca 20 minuter .

Skala under tiden potatisen och skär i bitar .

Lägg i potatisen och koka ytterligare 20 min.

2)

HÄLL av kokspadet- spara 1 dl av kokspadet  till spädning av moset .

Och låt rotsakerna ånga av .

Mosa dem med potatisstöt eller elvisp .

Späd med buljong till önskad konsistens .

Smaka av med salt och peppar .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !


             



MIN HEMGJORDA ÄRTSOPPA , mm..! 4 port .

 


                         HEJSAN ! 


" MED TORSDAGENS ÄRTSOPPA i MAGEN , 

STOD MAN SIG ÖVER FREDAGENS FASTA ,

i  GAMLA TIDER . "

Jag kryddar med mejram och timjan eftersom det 

sägs att dessa kryddor lugnar ner magen .


HÄR ÄR RECEPTET :

3 dl gula ärter

1 1/4 liter grönsaksbuljong

1 gul lök

2 skivade morötter 

mejram och/ eller timjan 

salt

200 g mager korv


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  BLÖTLÄGG ärterna enligt anvisning 

på förpackningen .

2)  HÄLL ärter och buljong i en kastrull .

Koka upp under lock .

Skumma bort lösa ärt-skal och skum .

3)  SKALA och skär löken i klyftor .

Lägg löken i soppan .

Låt koka i ca 1 timma .

Blanda i morötter och låt soppan koka

tills ärterna är riktigt mjuka och fina .

4)  SMAKA av soppan med örtkryddor

och salt .

Skär korven i skivor och låt den koka 

med i soppan några minuter .

( en liten klick senap till korven kan vara gott )

på tallrikens kant .)


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !