Inuti kringlan gömmer sig äpplemos
som gör kringlan saftig och hållbar.
7 1/2 dl vetemjöl
200g smör
1/2 tsk salt
1/2 dl canderel-strö
50 g jäst
1 dl kall mjölk
2 ägg
FYLLNING:
1 1/2 dl osötat äpplemos
PENSLING OCH GARNERING:
Uppvispat ägg och hackad mandel.
UGN: 200 grader.
Så här gör DU:
HÄLL det mesta av mjölet i en
degbunke och finfördela smöret
i det.
TILLSÄTT salt,canderel-strö,
jästen utrörd i mjölken och äggen.
Arbeta allt till en smidig deg.
Låt degen jäsa under duk ca 30 min.
TA upp degen på mjölat bakbord
och dela den i två bitar.
Kavla ut varje del till en avlång kaka
15x 60 cm.
Bred på äpplemoset och rulla ihop kakan
som en rulltårta med skarven nedåt.
Forma varje rulle till en stor kringla,
lägg dem på bakpappersklädd plåt
och låt dem jäsa under duk ca 30 min.
PENSLA med uppvispat ägg och
strö på mandeln.
Grädda kringlorna i mitten av ugnen
ca 20 minuter.
KRINGLORNA går bra att frysa.
HOPPAS ATT DET SMAKAR.
GOD-JUL!
lördag 15 december 2012
JUL-TRÄD I TRIANGEL .
Detta är en bulle som gått i generationer .
Vi hade den alltid till 1: a ADVENT eller till JUL-AFTON.
200g smör
50 g jäst
5 dl mjölk
2 dl socker
1/2 tsk salt
1 msk stött Kardemumma
och/eller Saffran
1 1/2 LITER vetemjöl
PENSLING:
UPPVISPAT ÄGG
SMULA jästen i en bunke
Smält smöret i en kastrull, töm i mjölken och låt blandningen
bli fingervarm 37 grader.
Häll degspadet över jästen och rör tills den är löst.
TILLSÄTT socker,salt,kardemumma och nästan
allt mjölet.
Arbeta degen smidig .
Låt den jäsa 30 -40 minuter.
ARBETA degen på mjölat bakbord,baka ut till runda bullar.
Lägg små runda bullar i en triangel,börja med en bulle överst
sedan två bullar ,tre bullar fyra,fem,sex och avsluta med sju
bullar längst ner ,lägg två avlånga bullar till stam under varandra.
LÅT trädet jäsa i 30-40 minuter.
Pensla med uppvispat ägg,strö på pärlsocker.
GRÄDDA i 200 grader,20-25 minuter.
När DU ska servera JUL-TRÄDET sätt små rosa,vita,gula å blå
födelsedagsljus ett i varje bulle, och TÄND DEM.
Släck ner takbelysningen, BLÅS UT LJUSEN INNAN BULL-
TRÄDET SERVERAS.
Det är så vackert!
Hoppas på trevlig JUL-KAFFE stund.
LYCKA TILL!
GOD-JUL!
Vi hade den alltid till 1: a ADVENT eller till JUL-AFTON.
200g smör
50 g jäst
5 dl mjölk
2 dl socker
1/2 tsk salt
1 msk stött Kardemumma
och/eller Saffran
1 1/2 LITER vetemjöl
PENSLING:
UPPVISPAT ÄGG
SMULA jästen i en bunke
Smält smöret i en kastrull, töm i mjölken och låt blandningen
bli fingervarm 37 grader.
Häll degspadet över jästen och rör tills den är löst.
TILLSÄTT socker,salt,kardemumma och nästan
allt mjölet.
Arbeta degen smidig .
Låt den jäsa 30 -40 minuter.
ARBETA degen på mjölat bakbord,baka ut till runda bullar.
Lägg små runda bullar i en triangel,börja med en bulle överst
sedan två bullar ,tre bullar fyra,fem,sex och avsluta med sju
bullar längst ner ,lägg två avlånga bullar till stam under varandra.
LÅT trädet jäsa i 30-40 minuter.
Pensla med uppvispat ägg,strö på pärlsocker.
GRÄDDA i 200 grader,20-25 minuter.
När DU ska servera JUL-TRÄDET sätt små rosa,vita,gula å blå
födelsedagsljus ett i varje bulle, och TÄND DEM.
Släck ner takbelysningen, BLÅS UT LJUSEN INNAN BULL-
TRÄDET SERVERAS.
Det är så vackert!
Hoppas på trevlig JUL-KAFFE stund.
LYCKA TILL!
GOD-JUL!
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)