fredag 6 november 2020

TUNNA KANELBRÖD, 150 ST .



                        HEJSAN  !

DESSA   GÖRGOA  SPRÖDA  KAKOR
BRUKAR  JAG ALLTID  GÖRA  TILL FARS-DAG 
OCH DESSUTOM RÄCKER DE FRAM TILL JUL .

HÄR ÄR RECEPTET :
200 g  smör /margarin
3  dl  farinsocker
1 tsk  mald  kanel
2 ägg
1  tsk  hjorthornssalt
knappt  7  dl  vetemjöl

PENSLING OCH GARNERING  :
vatten, pärlsocker, krossad  kanelstång

SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR  smör , farin och kanel  smidigt .
Tillsätt  äggen .
Blanda   hjorthornssaltet  med  lite  av  mjölet och  rör  
ner  det  och  resten  av  mjölet .
Spara  ca 1/2 - 1 dl  till  utbakningen .
Arbeta ihop  till  en  deg .
Låt  degen  vila  i  kylskåpet ca  1  timme .
KAVLA  ut  degen  tunt  på  mjölat  bakbord .
Ta  ut  runda  kakor  med  mått .   ( ett glas) .
Pensla  dem  med  vatten  och  vänd dem  i
pärlsocker blandat med  krossad  kanel .
LÄGG  kakorna  på bakplåtspappers klädd  plåt 
och  GRÄDDA  dem  i  ugnen  tills  de  fått  fin  färg 
ca  5  minuter .

LYCKA  TILL !

ULLAS CITRON-STJÄRNA.




                                       HEJSAN  !

Detta  är  en  härligt  god  kaka som  min  goda  vän  Ulla,
alltid  bakade  i  början  på  november, - så man får känna                                                               känslan,  att  något  är  på gång ... -  Det stundande  Jul-baket !
Kakan  bakas  i  en  stjärnform  har DU ingen , ta en rund form.

HÄR ÄR RECEPTET :
3 ägg
2 dl strösocker
150 g smält smör
/margarin
2 dl vetemjöl
1/2 - 1 krm kardemumma ( om DU vill )
1 dl maizenamjöl
1 1/2 tsk bakpulver

GLASYR :
2 dl florsocker
saft av 1 citron 
1 msk vatten
2 - 3 tunna skivor citron 
GRÄDDA KAKAN i 40 MIN  i  175 GRADER .

SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA  ägg  och  socker  riktigt  pösigt .
Blanda  i  det  smälta  fettet .
Blanda  i  mjöl  och  maizenamjöl  (och  kardemumma)
tillsammans  med  bakpulvret .
HÄLL  upp  smeten  i   en smord och bröad form  1 1/2 liter
bröa gärna med mannagryn -i stället för ströbröd
så  blir  kakan  ljus och vacker i färg .
GRÄDDA .
STJÄLP upp kakan och låt den  kallna  under  formen .
PRICKA  hål  i  kakan  med  tandpetare .
BLANDA  ihop  glasyren  och  häll  den  över  kakan .

GARNERA  med  ett  par  citronskivor .
LÅT kallna  ordentligt  gärna  i  kyl .

LYCKA  TILL !