måndag 7 maj 2018

SPARRISSALLAD MED PARMESAN.....2 PERS.




                       HEJSAN !

Läcker  lunch  och  en  smakupplevelse  på  köpet !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
1/2  kg  sparris,  gärna  vit  och  grön  blandad,
1  tsk  socker ,
späda  spenatblad  eller  salladsblad ,
5 - 10  körsbärstomater ,
några  hyvlade  skivor  parmesanost ,
DRESSING :
1  hackad  schalottenlök,
1 /2  msk  senap ,
1  msk  vinäger ,
1  msk  olja ,
och  några  msk  sparrisspad ,
eventuellt  1  msk  lätt-CREME Fraiche ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
SKALA  vit  sparris  och  grön  om  den  är  grov .
Skär  i  bitar  och  lägg  ner  den  vita  sparrisen  i
kokande  lättsaltat  vatten  med  1  tsk  socker .
Koka  vit  sparris  ca  10  min,  lägg  i  bitar  av
grön  sparris  och  koka  ytterligare  ca  10  min.
Låt  rinna  av  men  spar  några  msk  spad .
BLANDA  dressingen  och  vänd  sparrisbitarna
i  den  .
Lägg  upp  på  spenat - eller  salladsbädd  med
körsbärstomater  i  halvor  och  toppa  med
hyvlad  parmesan .

SERVERA ,  med  rostad  tunn  brödskiva.

LYCKA  TILL !

SVARTVINBÄRSBRÖD ... 2 ST .





                  HEJSAN !

Den  här  degen  får  inte  vara  kladdig,
om  så  är  fallet - ta  mer  vetemjöl.

HÄR  ÄR  RECEPTET :
50  g  jäst ,
5  dl  vatten ,
1 /2  dl  matolja ,
2 - 2 1/2  dl  tinade  svarta  vinbär
eller  andra  osötade  bär ,
1 1/2  dl  vetekli ,
2  tsk  salt ,
16 - 18  dl  BERTE QVARN -vetemjöl ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
LÖS  upp  jästen  i  det  fingervarma  vattnet .
Tillsätt  matolja , bär,(inklusive vätskan som blir av tinade bär)
vetekli  och  salt .
Arbeta  sedan  in  vetemjölet  några  dl  i  taget .
Knåda  degen  smidig  och  låt  den  vila  i  bunken  under
bakduk  ca  30  minuter .
STJÄLP  upp  degen  på  mjölat  bakbord  och  dela  den  i
två  lika  stora  bitar .
Forma  bitarna  till  runda  eller  avlånga  bröd .
Lägg  bröden  på  bakpappersklädd  plåt .
Snitta  ytorna  med  vass  kniv  och  lämna  bröden  att  jäsa
i  ca  30  minuter .
SÄTT  ugnen  på  225  grader .
VRID  ner  värmen  till  200  grader  och  ställ  in  plåten  i
nedre  delen  av  ugnen .
Grädda  i  ca  30  minuter.
Låt  bröden  svalna  på  galler  under  bakduk  för  mjuk  yta .

Jättegott  bröd !

LYCKA  TILL !


GÖR EN GOD WOK .....


         

                      HEJSAN !
....med t ex  frysta  wok-grönsaker  och  kyckling .

SÅ  HÄR  GÖR  DU :

Tillaga  THAISÅSEN  som  det  står  på  påsen
 och  rör  ner  den  i  woken .
SERVERA  gärna  nudlar  till .

LYCKA  TILL !

TIPS ! UTAN SPILL .


TIPS !

                HEJSAN !

Bästa  sättet  att  få  bort  roten  på  en  isbergssallad
är  att  slå  den  hårt  i  bordet  med  roten  ner.
Roten  lossnar  och  är  bara  att  plocka  ur -
helt  utan  spill !

LYCKA  TILL !


LYXIGA LÖVBIFFAR...... 4 PERS.



                   
                       HEJSAN !

Lövbiff,  tunna  skivor  med  godbitar ...mmm .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
500  g  Lövbiff ,
smör  till  stekning ,
100  g  Rökt  Skinka,
200  g  Gorgonzola  eller  annan
grönmögelost ,
EV några  blad  Salvia ,
400  g  HARICOTS VERTS .

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
KOKA  HARICOTS  VERTS  enligt  anvisningarna
på  förpackningen .
Vänd  lövbiffarna  hastigt  i  en  stekpanna  på  hög
värme .
SÄNK  värmen  och  lägg  en  skiva  skinka  på  varje
lövbiff  och  smula  över  grönmögelosten .
Låt  osten  få  svettas  lite .

SERVERA :
med  HARICOTS VERTS .

LYCKA  TILL !

JOHN BLUND .....




                 HEJSAN !

....får  lite  hjälp  på  traven  om Du  äter
en  skål  BRANFLAKES  1  timme
innan  Du  går  och   lägger  Dig .
Kolhydraterna  sätter  fart  på  Serotoninet,
kroppens  eget  sömnmedel .

Försöka  duger !

LYCKA  TILL !

HÄLSODRYCK ....




                                  HEJSAN !

En  kopp  te  eller  flera  per  dag   är  också  en
god  investering  i  din  hälsa .
Te  har  både  ANTIOXIDATIVA  och  virus-
hämmande  egenskaper  och  sänker  blodfetter
och  blodtryck .

På  något sätt känns det lugnare i kroppen ,  tycker jag !

LYCKA  TILL !