måndag 7 maj 2018
SPARRISSALLAD MED PARMESAN.....2 PERS.
HEJSAN !
Läcker lunch och en smakupplevelse på köpet !
HÄR ÄR RECEPTET :
1/2 kg sparris, gärna vit och grön blandad,
1 tsk socker ,
späda spenatblad eller salladsblad ,
5 - 10 körsbärstomater ,
några hyvlade skivor parmesanost ,
DRESSING :
1 hackad schalottenlök,
1 /2 msk senap ,
1 msk vinäger ,
1 msk olja ,
och några msk sparrisspad ,
eventuellt 1 msk lätt-CREME Fraiche ,
SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA vit sparris och grön om den är grov .
Skär i bitar och lägg ner den vita sparrisen i
kokande lättsaltat vatten med 1 tsk socker .
Koka vit sparris ca 10 min, lägg i bitar av
grön sparris och koka ytterligare ca 10 min.
Låt rinna av men spar några msk spad .
BLANDA dressingen och vänd sparrisbitarna
i den .
Lägg upp på spenat - eller salladsbädd med
körsbärstomater i halvor och toppa med
hyvlad parmesan .
SERVERA , med rostad tunn brödskiva.
LYCKA TILL !
SVARTVINBÄRSBRÖD ... 2 ST .
HEJSAN !
Den här degen får inte vara kladdig,
om så är fallet - ta mer vetemjöl.
HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst ,
5 dl vatten ,
1 /2 dl matolja ,
2 - 2 1/2 dl tinade svarta vinbär
eller andra osötade bär ,
1 1/2 dl vetekli ,
2 tsk salt ,
16 - 18 dl BERTE QVARN -vetemjöl ,
SÅ HÄR GÖR DU :
LÖS upp jästen i det fingervarma vattnet .
Tillsätt matolja , bär,(inklusive vätskan som blir av tinade bär)
vetekli och salt .
Arbeta sedan in vetemjölet några dl i taget .
Knåda degen smidig och låt den vila i bunken under
bakduk ca 30 minuter .
STJÄLP upp degen på mjölat bakbord och dela den i
två lika stora bitar .
Forma bitarna till runda eller avlånga bröd .
Lägg bröden på bakpappersklädd plåt .
Snitta ytorna med vass kniv och lämna bröden att jäsa
i ca 30 minuter .
SÄTT ugnen på 225 grader .
VRID ner värmen till 200 grader och ställ in plåten i
nedre delen av ugnen .
Grädda i ca 30 minuter.
Låt bröden svalna på galler under bakduk för mjuk yta .
Jättegott bröd !
LYCKA TILL !
GÖR EN GOD WOK .....
HEJSAN !
....med t ex frysta wok-grönsaker och kyckling .
SÅ HÄR GÖR DU :
Tillaga THAISÅSEN som det står på påsen
och rör ner den i woken .
SERVERA gärna nudlar till .
LYCKA TILL !
TIPS ! UTAN SPILL .
TIPS !
HEJSAN !
Bästa sättet att få bort roten på en isbergssallad
är att slå den hårt i bordet med roten ner.
Roten lossnar och är bara att plocka ur -
helt utan spill !
LYCKA TILL !
LYXIGA LÖVBIFFAR...... 4 PERS.
HEJSAN !
Lövbiff, tunna skivor med godbitar ...mmm .
HÄR ÄR RECEPTET :
500 g Lövbiff ,
smör till stekning ,
100 g Rökt Skinka,
200 g Gorgonzola eller annan
grönmögelost ,
EV några blad Salvia ,
400 g HARICOTS VERTS .
SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA HARICOTS VERTS enligt anvisningarna
på förpackningen .
Vänd lövbiffarna hastigt i en stekpanna på hög
värme .
SÄNK värmen och lägg en skiva skinka på varje
lövbiff och smula över grönmögelosten .
Låt osten få svettas lite .
SERVERA :
med HARICOTS VERTS .
LYCKA TILL !
JOHN BLUND .....
HEJSAN !
....får lite hjälp på traven om Du äter
en skål BRANFLAKES 1 timme
innan Du går och lägger Dig .
Kolhydraterna sätter fart på Serotoninet,
kroppens eget sömnmedel .
Försöka duger !
LYCKA TILL !
HÄLSODRYCK ....
HEJSAN !
En kopp te eller flera per dag är också en
god investering i din hälsa .
Te har både ANTIOXIDATIVA och virus-
hämmande egenskaper och sänker blodfetter
och blodtryck .
På något sätt känns det lugnare i kroppen , tycker jag !
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)