fredag 12 januari 2024

LAGOM GROVA TEKAKOR , 16 KAKOR .

 

                        HEJSAN  !


ALLA gillar  inte  så  himla  grova  tekakor 

så  därför  tänkte  jag  göra dessa  idag ,  de

är  alldeles  lagom  grova.

VARSÅGODA !


HÄR ÄR RECEPTET :

50 g jäst

5 dl ljummen mjölk

100 g smält smör/margarin

1/2 dl strösocker 

1 tsk salt

5 dl grahamsmjöl

ca 1 liter matbrödsmjöl av vete 

PENSLING :  uppvispat ägg 


SÅ HÄR GÖR DU :

1,  SMULA jästen i en bunke .  RÖR  ut den i den ljumma  mjölken.

TILLSÄTT fettet, sockret, saltet, grahamsmjölet  samt största delen

av  matbrödsmjölet .

ARBETA  degen kraftigt kraftigt i bunken tills den blir blank och smidig.

TÄCK  med fuktad duk och låt degen jäsa  till dubbel storlek ca 30 min .

2 ,  ARBETA degen lätt i bunken och ta upp den på mjölat bakbord .

Dela den i 16 delar .   KLAPPA  ut varje del till en rund kaka ca 12 cm i

diameter .  LÄGG ut dem på smorda plåtar eller bakplåtspapper .

NAGGA .  TÄCK med fuktad duk och låt jäsa till dubbel storlek, ca 30 min.

Sätt ugnen på 250 grader .

3,   PENSLA  kakorna med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen ca 8 min .

LÅT  tekakorna kallna på galler under bakduk .


LYCKA TILL !   HOPPAS DU GILLAR DEM ?