fredag 25 mars 2022

GAMMALDAGS VÅFFLOR , 8 - 10 LAGGAR .

 


                                 HEJSAN  !


IDAG  ÄR  DET  VÅFFELDAGEN !

Jag  har  ett  recept  som  vi  i  familjen  gjort  i  urminnes  tider .


HÄR ÄR RECEPTET :

Till  8 - 10 laggar :

3  dl  vetemjöl

2 dl kallt  vatten

3 dl  vispgrädde

2  msk  smält  smör/margarin


SÅ HÄR GÖR DU :

BLANDA  mjölet  och  vattnet  till  en  jämn  smet .

och  låt  den  stå och  svälla  en  stund .

Vispa   grädden .

Rör  försiktigt ner  den  i  smeten  och  sist  det smälta fettet.


PENSLA   järnet med lite smält smör till  första  laggen,

sedan  behövs  det  inte .

TAG  till  varje  lagg  3/4 - 1 dl  smet  och bred ut den något .

GRÄDDA  våfflorna  gulbruna , de är  godast och frasigast 

nygräddade  och  varma .

Lägg inte våfflorna på varandra - de blir mjuka och sega , 

om de inte ska ätas  nygräddade  lägg våfflorna  på  galler .

Våfflorna på gallret kan värmas i svag ugnsvärme  ett par minuter 

om de mjuknat  de får då tillbaka lite av frasigheten .

SERVERA med  sylt och vispad grädde .


HA EN TREVLIG DAG !