lördag 21 januari 2017

HÖJDARKÅL TILL BURGAREN, 4 PORT.




               HEJSAN !

LAMMBURGARE  &  VITKÅL MED CHEVREOST .
BARA   30 MIN ATT LAGA .

HÄR ÄR RECEPTET :

500 g  Lammfärs ,
1 ½ tsk + ½ tsk salt ,
!½ tsk + 2 krm Pepparmix,
600 g potatis ,
400 g färsk vitkål ,
2 dl grädde ,
120 g CHEVREOST ,
½ kruka  dragon ,
1 msk rapsolja ,

SÅ  HÄR  GÖR  DU :

KNÅDA  färsen  ordentligt .
Tillsätt  1 ½ tsk salt + och  ½ tsk pepparmix.
Forma  färsen  till  8  burgare.
SKRUBBA och  koka  potatisen .

STRIMLA  vitkålen  grovt .
Koka den i lättsaltat vatten  1  min , häll av i ett durkslag.
KOKA  upp  grädden i en kastrull .
Smula ner osten (med ostkant) och vispa tills den smälter  2-3 min.
Plocka dragonbladen och tillsätt dem .
Krydda med ½ tsk salt och 2 krm pepparmix.
TILLSÄTT  vitkålen,  låt  allt  bli  varmt  .
GRILLA burgarna  eller  stek  dem  i oljan,
ca 4 min . per sida .

SERVERA  med  stuvad  vitkål  och  potatis .

LYCKA TILL !

DOFTANDE TEKAKOR 12 ST.



    HEJSAN  !

SMAKA PÅ DE HÄR , mmm... .

Härligt kryddade  frukost - eller fikamackor,
 -  keson bidrar till saftigheten .

HÄR ÄR  RECEPTET :
½ paket jäst , ( 25 g )
3 dl mellanmjölk ,
½  tsk  HELA  KARDEMUMMAKÄRNOR ,
250 g keso ,
½ tsk salt ,
2 tsk strösocker ,
8 dl KÄRNVETEMJÖL FULLKORN ,
+ ½ dl till utbakning .

SÅ HÄR GÖR DU :

SMULA jästen i en bunke .
Ljumma och tillsätt mjölken , rör ut jästen i den.
STÖT  Kardemummakärnorna i en mortel .
Tillsätt dem och övriga ingredienser ,
arbeta till en kladdfri deg .
Låt jäsa under bakduk  30 minuter.
RULLA ut degen till en längd på mjölat bakbord,
skär i 12 delar och rulla till bullar .
Kavla ut bullarna till tekakor , ca 1 dm i diameter.
LÄGG tekakorna på 2 med bakplåtspapper .
Nagga bröden lätt med gaffel, låt jäsa under bakduk 30 min.
SÄTT UGNEN PÅ 225 GRADER .
Grädda tekakorna mitt i ugnen  15 minuter.

FIBRER
Kostfiberrikt bröd gör magen gladare !
De här tekakorna innehåller 25 % fullkornsmjöl av vete .

LYCKA  TILL !

SESAMDRESSING , 4 PORT.



     HEJSAN !

Som min goda vän sa `` , - inte visste jag,
att grönsallad kunde vara så jättegott !

HÄR ÄR RECEPTET :

2  msk sesamfrön ,
1 tsk sesamolja ,
1 msk japansk soja ,
1 tsk honung ,
1 lime ,

SÅ HÄR GÖR DU :

ROSTA sesamfröna  gyllenbruna  i  en  torr stekpanna.
VISPA ihop sesamfrön, rapsolja, soja och honung .
Pressa i limejuicen .
BLANDA i sesamfröna och ringla dressingen över en
grönsallad .

Kanske är det slut på alla blad , ta dem Du har ,
och häll denna SUPER GODA dressing över .

LYCKA TILL !