söndag 9 maj 2021

THAISTEKTA KYCKLINGFÄRS - BULLAR MED PASTA, 4 PORT.




                                           HEJSAN !

KYCKLINGFÄRS  är  ett  bekvämt  halvfabrikat  i  köttdisken .
HÄR  har  jag  använt  färsen  till  köttbullar,  som  i  det  thailändska
köket vanligtvis  görs  på  fläsk .
DE  blev  kryddiga  och  delikata  i  smaken !
mmm... !

HÄR ÄR RECEPTET :
400 g  kycklingfärs 
3 -4  salladslökar
1  mild  röd  spanskpepparfrukt
1  msk  finriven färsk  ingefära
1  msk  lime - saft
1  msk  fisk-sås
4 - 5  msk  sesamfrö
2 - 3  msk  rapsolja
PASTA 
4 portioner  pasta
1 stor  morot
3 msk  strimlad  persilja
1/2 msk olivolja
1 - 2  tsk sesamolja
TILLBEHÖR 
Sweet  chilisås ,
thai eller kinesisk 
soja
blomkål

SÅ HÄR GÖR DU :
ANSA och skiva löken .
Dela  kärna ur och finhacka pepparfrukten .
LÄGG färsen  i  en  bunke .  Tillsätt  lök,  pepparfrukt ,
ingefära,  limesaft  och fisksås  och  blanda  väl .
Blanda i sesamfröna .  Forma och  rulla  färsen till  bullar.
HETTA  upp  oljan  stekpanna.   Bryn  färsbullarna  runt
om ca 3  minuter , lägg  inte  för  många  åt  gången  i
stekpannan   Efterstek  färsbullarna  under  lock i 5 min
eller  tills  de  är  genomstekta  och  håll  dem  varma .
SKALA  och  skär  moroten  i  smala  strimlor .
KOKA  pastan  enligt anvisning  på  förpackningen ,
låtmorotsstrimlorna  koka  med  den  sista  minuten .
Låt  rinna  av  i  ett  durkslag .
Blanda  pastan  med  persiljan  och  oliv- och  sesam-
oljan .
SERVERA den  med  bullarna , sweet chilisås och soja .
+ blomkål .

SMAKLIG MÅLTID OCH LYCKA TILL !





APELSINKYCKLING MED MANDEL, FETA OCH HONUNG , 4 PORT .





                                                 HEJSAN !

LJVLIGA  DOFTER  SPRIDER SIG SNART I KÖKET OM DU 
LAGAR DEN HÄR SAFTIGA  KYCKLINGEN , SOM  ÄR 
KTYDDAD  MED  APELSIN  OCH  HONUNG !

HÄR ÄR RECEPTET :
3  apelsiner  +  saft av 1 apelsin
4  KYCKLINGFILEER
3  msk  rapsolja
salt , peppar
1  dl  mandelspån
2  msk  hackad  persilja
1  dl  flytande  honung
(gärna Akacia )
100  g  fetaost

TILL  SERVERING :
4  PORTIONER  COUSCOUS  ELLER  RIS.

SÅ HÄR GÖR DU :
SKALA  och  skär  apelsinerna i  bitar /skivor .
SKÄR  KYCKLINGFILEERNA  i  bitar .
STEK  apelsinerna  i  hälften  av  oljan  och  ta  upp  dem  på  en  tallrik.
HÄLL resten  av  oljan  i  pannan  och  stek  kycklingen i  15  minuter
eller  tills  den  är  klar .   Salta  och  peppra .
STRÖ  över  mandeln  och  persiljan  och  fräs  under  omrörning 1 - 2 min.
RINGLA  över  apelsinsaften  och  honungen och  låt  allt  bli  genomvarmt.
LÄGG  upp kycklingen  och  de  stekta  apelsinskivorna  på  tallrikar .
SMULA  över  fetaosten .
 
SERVERA  med  couscous  eller  ris ,

SMAKLIG  MÅLTID  och  LYCKA  TILL !

ENKEL SUFFLE' PÅ LAXRESTER, 4 PERS,




         
                       HEJSAN  !

ANTINGEN KAN DU TA  LAX SOM JAG GJORT I RECEPTET ,
ELLER  RESTER AV ANNAN  KOKT  FISK  CA  400 G .
ELLER  KOKTA  GRÖNSAKER ..mmm...!

HÄR ÄR RECEPTET :
Lite  smör (formen )  margarin
ströbröd  
1 1/4  dl vetemjöl
2  dl  mjölk
1 1/2  dl  grönsaksbuljong (eller  kokvatten  från  grönsaker)
3  msk  smör
4  äggulor
4  äggvitor
salt och vitpeppar

SÅ HÄR GÖR DU :
SMÖRJ  en  ugnsfast  form  väl  och  bröa  den  med  ströbröd .
BLANDA  mjölk  och  vetemjöl  i  en  liten  kastrull  och 
vispa  till  en  slät  smet .
HÄLL i  buljong  och  koka  upp  under  konstant  omrörning .
BLANDA  i  smör  och  vispa  tills  det  smälter .
DRA  kastrullen  från  värmen och  rör  i  äggulorna,  en  i  taget.
KRYDDA  med  salt  och  vitpeppar .
BLANDA  i  bitar  av  kokt  fisk  eller  kokta  grönsaker .
VISPA  äggvitorna  till  fast  skum  och  vänd  ner  dem  med  
lätt  hand  med  en  slickepott  i  smeten .
HÄLL  smeten  i  formen  och  ställ  den  på  ugnens  nedersta galler.
GRÄDDA  50 - 60  minuter  tills  SUFFLE'N  är  genom gräddad .

SMAKLIG MÅLTID  och LYCKA TILL !