tisdag 9 december 2008

GAMMEL-FARFARS RÅGBRÖD. 2 ST .

Heej , nu börjar vi om igen
tänkte ta lite mer av JULRECEPTEN.

Tid för tillagning:ca 2 1/2 tim.
varav 1 1/2 tim. är jästid
och ca 45 min. i ugnen.
Ugnsvärme: 225 grader.

Det här behövs för 2 bröd.
1/2 l mjölk
1/2 l lättmjölk
50 g jäst
1 msk salt
5 1/2 dl rågsikt
9 dl rågmjöl
8 dl vetemjöl
bakplåtspapper
SÅ HÄR GÖR DU:
Börja med att värma mjölken till 37 grader.
Smula sönder jästen i degbunken
och häll på mjölken.
Rör tills jästen har löst sig.
Tillsätt saltet.
Rör ner rågsikt och rågmjöl.
Arbeta degen ordentligt.
Blanda i vetemjöl lite i sänder ,
så att degen inte blir för hård .
Spara lite mjöl till utbakningen.
Strö lite vetemjöl över degen .
Låt den jäsa till dubbel storlek på
varm , dragfri plats ca 1 tim.
Täck över med en handduk.
Tag upp degen på mjölat bakbord
och knåda den.
Dela den i två delar och forma dem till limpor.
Lägg på bakpappersklädd plåt.
Låt jäsa i 30 min.
Pensla bröden med lite varmt vatten.
Nagga dem med en gaffel.
GRÄDDA : I 225 GRADER
ca 45 min .Lägg folie över om färgen på
bröden blir för stark..

Ett riktigt gott rågbröd .
Prova Du också.
God Jul.