måndag 22 november 2021

ÄPPELBRÖD MED VALNÖTTER / TOMTENISSARNAS JUL - KAKA . (eventuellt glasyr)

 

 

                   HEJSAN  !

DE  första  åren , när barnen var  små  ville de inte ha 

suckat, apelsinskal eller cocktailbär i mjuka kakor  - Då blev det så här ...

HÄR ÄR RECEPTET :

4 dl vetemjöl

1 /2 tsk kanel

2 tsk bakpulver

1 /2 tsk salt

50 g  grovt hackade valnötter

100 g smör / margarin

2 dl strösocker

2 ägg

1/2 dl mjölk

1 stort äpple  i  tärningar 

1 dl russin 

SÅ HÄR GÖR DU :

Blanda  mjöl, bakpulver, kanel  och salt väl  

och rör ned  nötterna .

Rör matfett och strösocker  vitt och  poröst .

Tillsätt  äggen ,  ett i sänder och därefter  mjöl -

blandningen  omväxlande med  mjölken .

Blanda  sist  ned  äppeltärningarna  och russinen

och häll  smeten i väl smord och bröad avlång / rund

kakform .

GRÄDDA  kakan på mellanläge i ugnen  och känn

efter  med  en sticka  att den är torr inuti .

Låt kakan  svalna  .

TREVLIG ADVENT !

Om Du vill kan Du glasera kakan med florsockerglasyr

med  citron - eller apelsinsmak och någon garnering  på

t ex   små röda  marsipan tomtar . / eller utan glasyr ,  med

småtomtarna runt  kanten på kakans fat .


GOD JUL !

LYCKA TILL !

(så himla god kaka , )


                                


PROSTINNANS JULKAKA .

 


                                    HEJSAN !

DETTA är  en  julkaka  som  bara  blir  godare och  godare

för  var  dag , saftig och  späckad  med  russin,  suckat ,

apelsinskal och mandel .

Det är en riktigt gammaldags kaka som farmor bakade när jag 

var liten tjej .

Dessutom är det inget bakpulver i smeten ,,,, ,,, så himla go' .

HÄR ÄR RECEPTET :

200 g smör / margarin

2 1 /2 dl strösocker

4 äggulor

1 1 /2 dl russin (om russinen är hårda , lägg dem i degspadet )

1 / 2 dl suckat, 

1/2 dl syltade hackade apelsinskal ,

1/2 dl hackade sötmandlar ,

3 1/2 dl vetemjöl, + 4 äggvitor .


SÅ HÄR GÖR DU :

RÖR smör och strösocker poröst .

Tillsätt gulorna, en i sänder under kraftig omrörning .

Blanda russin,  suckat, apelsinskal och hackad mandel 

med 1 dl av mjölet  och rör ner det i smeten .

Tillsätt resten av mjölet och vänd till sist  ner

hårt vispade äggvitor .

BRED ut smeten i en väl smord ,  bröad , avlång form ,

rymd 2 liter och 

GRÄDDA i 175 grader i tills kakan känns torr, ca 1 timme.

Låt den stå i formen en stund innan den stjälps upp på 

galler att kallna .


Trevlig  Advent   &  Lycka till !