torsdag 14 september 2023

PLOMMONKAKA I FORM . 8 STORA BITAR .

 

               HEJSAN !


Just nu är plommonen som bäst och 

fantastiskt goda både som sylt och 

smaksättning i bakverk .

En snabb kaka som passar fint till

eftermiddagsfikat ,  

servera gärna med vaniljsås .


HÄR ÄR RECEPTET :

3 1/2 dl vetemjöl

1 tsk bikarbonat

1 tsk vaniljsocker

1/2 tsk salt

175 g rumsvarmt smör/margarin

1 dl farinsocker

1 dl strösocker

3 ägg

2 tsk rivet citronskal

1/2 dl filmjölk

3 urkärnade plommon

& skurna i klyftor


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SÄTT ugnen på 175 grader .

Blanda ihop vetemjöl, bikarbonat, vaniljsocker

och salt i en skål .

2)  VISPA  smör och farin- och strösocker till

en lätt och fluffig smet .

Vispa i äggen , ett i taget och blanda i citronskal.

3)  TILLSÄTT  hälften av mjölblandningen samt

filmjölken och rör om .

Blanda i resten av mjölet .

4)  KLICKA  i smeten i en smord och bröad 

springform, 23 cm i diameter, med bakplåtspapper

i botten .

Jämna till med en slickepott .

Fördela plommonklyftorna ovanpå smeten .

5)  GRÄDDA  kakan mitt i ugnen i 30 min .

Täck den med aluminiumfolie och grädda i

ytterligare 35 min eller tills provstickan 

kommer ut torr .

6)  LÅT kakan svalna i formen .

Dra en kniv längs med kanterna i formen .

Sikta florsocker över kakan innan servering .


ÖNSKAR EN TREVLIG KAFFESTUND !