torsdag 13 mars 2014

RÅG - STOLLE 1 ST.

Detta är ett snabb-bröd, inte alls dumt .

4 dl grovt RÅGMJÖL
4 dl vetemjöl
1 dl havregryn(jag tog fiberhavregryn)
2 tsk linfrö
1 msk solroskärnor
1/2 dl sirap
1 dl lingonsylt
2 1/2 tsk Bikarbonat 1 tsk salt
4 dl mjölk
UGN:150 GRADER 50 - 55 MINUTER

Så här gör DU:
BLANDA alla torra ingredienser.
Tillsätt lingonen , sirapen och sist mjölken .
HÄLL smeten i en smord form.
Sätt in det i ugnen på 150 grader .
(lite under mittenläge)

Brödet blir bäst om DU skär det först nästa dag.
Förvara inlindat i duk , gärna i  en plastpåse.

LYCKA TILL !

FARMORS SYLTKAKOR 40 ST.

mmm...  ack så goda !

200 g smör /margarin
75 g socker
1 ägg
300 g vetemjöl
PENSLING :
Uppvispat ägg , pärlsocker + hackad mandel.
GARNERING :
Röd vinbärssylt
eller hallonsylt

Så här gör DU:
RÖR smör och socker .
Tillsätt ägg och mjöl.
Arbeta ihop degen och kavla ut den
ganska tunt .
Ta ut halva degen med runt mått
och resten med ett hål-mått.
Pensla hål-kakorna med ägg och
vänd dem i pärlsocker och hackad mandel.
LÄGG dem sedan ovanpå de släta kakorna.
Fyll med en klick sylt i mitten.

GRÄDDA i 200 grader tills kakorna blir ljusgula.

LYCKA TILL !

TOSCATÅRTA .

Den här ska jag göra till min granne idag .

2 ägg
knappt 2 dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 dl mjölk
100 g smält smör/margarin
GLASYR:
50 g smör /margarin
1/2 dl socker
1 msk vetemjöl
1 msk mjölk
1 påse flagad mandel

Så här gör DU:
VISPA ägg och socker tills det pöser -
bäst är att använda elvisp.
Tillsätt mjölet , som först blandats med
bakpulvret.
Blanda även ner mjölken och sist smält ,
avsvalnat fett .
HÄLL smeten i en väl smord och mjölad
eller bröad form och
GRÄDDA kakan i 175 graders ugnsvärme
ca 25 minuter .
GÖR under tiden glasyren genom att lägga
alla ingredienser i en liten kastrull .
Värm det hela försiktigt , men LÅT DET INTE
KOMMA I KOKNING FÖR DÅ KAN
GLASYREN SOCKRA SIG .
BRED ut glasyren över den knappt färdiga kakan
och GRÄDDA  ytterligare ca 10 minuter eller
tills glasyren fått läcker ljust brun färg.

En TOSCATÅRTA är alltid god .
Idealisk kaka att ha på lut i frysen ,
för tårtan blir som nybakad när
den tinat.
Tinas bäst i plastpåsen i rumstemperatur.

LYCKA TILL !

LJUST BRÖD MED RÅG 1 BRÖD .

I flera dagar har jag varit sugen på att baka bröd
men inte kommit i gång , så idag ska jag börja !!

Vi börjar med det här .
Kallt vatten och lite längre jästid
blir ett luftigt och fint bröd .

25 g jäst
5 dl kallt vatten
1 msk olja
1/2 msk salt
4 dl RÅGSIKT
8 - 9 dl Vetemjöl Special
UGN:
225 + 200 GRADER.

Så här gör DU:
SMULA jästen i en skål.
Tillsätt lite vatten att lösa jästen i .
Häll i resten av vattnet tillsammans
med övriga ingredienser men spara
lite vetemjöl till utbakningen .
ARBETA degen smidig med elvispens
degkrokar.
Låt jäsa under duk ca 1 1/2 timme .
KNÅDA igenom degen på mjölat bakbord.
Forma ett stort bröd på en plåt med bakpapper
och låt jäsa under duk ca 45 minuter .
SNITTA brödet med en riktigt vass kniv
till ett vackert rutmönster och sätt in plåten
i nedre delen av ugnen .
SÄNK ugnsvärmen till 200 grader  och
grädda ca 40 minuter .

LÅT BRÖDET SVALNA HELT INNAN
DU FÖRPACKAR DET I FRYSPÅSAR .

LYCKA TILL !

GORGONZOLAFYLLD LAX & SHERRYSÅS . 4 PORT .

mmm... så gott !
Tacksam bjudrätt , Laxen kan göras helt klar
och bara gratineras medan potatisen kokar
och såsen värms .

4 portionsbitar  LAXFILE  125 g
150 g Gorgonzola
SÅS:
100 g färsk svamp
2 msk smör
1 msk vetemjöl
3/4 dl sherry
2 tärningar hönsbuljong
4 dl CREME FRAICHE
2 msk hackad persilja

GARNERING:
Några skalade räkor
citronskivor

SERVERING:
Pressad potatis
gröna bönor
UGN.200 GRADER.

Så här gör DU:
TINA djupfryst Lax .
Lägg laxbitarna på ett bakpapper i 
en ugnssäker form.
Skär en skåra i varje bit och fyll med
Gorgonzola .
Tillaga mitt i ugnen 15 - 20 minuter .
SÅS:
ANSA svampen och skär den i skivor.
Stek den i smör i en kastrull .
Pudra över mjölet och blanda .
Tillsätt resten av ingredienserna utom
persilja och låt såsen sjuda under omrörning
några minuter .
Smaka av med salt och peppar.
Blanda ner persilja.
GARNERA Laxen med räkor och citron
inför serveringen .

LYCKA TILL !