fredag 9 maj 2008

.Vattenbakelse med Vaniljkräm,SOCKERFRITT 16ST

Smaka på dessa !

2 1/2 dl vatten
50 g smör eller margarin
1/4 tsk salt
2 dl siktat vetemjöl
4 st ägg

Fyllning:
Osockrat vaniljsåspulver
för kokning. (till hur många, läs på förpackningen)
1 1/2 dl lättmjölk
1 dl vatten
1 tsk flytande Suketter
1 dl vispgrädde

Gör så här:
Koka upp vatten, smör el. och salt.
Ta bort grytan från värmen.
Tillsätt mjöl , allt på en gång
och rör kraftigt i 1/2-1 min,
tills degen släpper botten och kanter
i kastrullen.
Tillsätt äggen ett i taget under
kraftig omrörning, använd elvisp.
Luften som vispas in, gör att bakverket
blir högt och luftigt vid gräddningen.
Degen ska vara blank och smidig.
Verkar den fast tillsätt några
droppar kallt vatten.
Klicka ut degen med en sked på
smord plåt eller bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugneni 210 grader i ca 25-30 min.
Färdig.

FRUKOSTBULLAR. CA 12 ST.

8dl vetemjöl (med fullkorn )
1 tsk salt
3 tsk bakpulver
100 g mjukt smör
3 dl filmjölk eller joghurt.

Gör så här:
Blanda mjöl salt och bakpulver.
Tillsätt smöret skuret i tärningar
arbeta in det med fingertopparna,
och rör till sist ner filen .
eller kör allt i matberedaren .
Ta upp degen på mjölat bakbord.
Forma degen till två rullar och
dela varje rulle i 6 lika stora delar.
Ställ dem på högkant på en
bakpappersklädd plåt.
Grädda bullarna i 10-12 min. i 250 grader .

Prova att göra dessa goda bullar
när Du är ledig och kan bjuda
dem till frukost!

NÄSSELPESTO .

Mixa 1 dl mandel i matberedare
Förväll 4 dl färska väl sköljda
nässlor,finhacka dem och
3 klyftor vitlök
Blanda nässlor och vitlök
med mandeln och 1 dl riven
lagrad ost
Droppa i 3/4dl olivolja, salta,peppra.
Jättegott!

GODA STRIMLOR.

Skär morötter och gurka med potatisskalare
och blanda ner strimlorna i pastan
precis innan den är klar.
Gott och Vackert!
Låt Dig smaka!

THAILÄNDSK SKALDJURSRULLE. 16-20 BITAR.

1 påse Blå Band Thaisås
1 dl kokosmjölk
3/4 dl vatten
100 g finhackade crabsticks
rivet skal av en lime
finklippt basilika från ett par stjälkar
2 tunnbröd
limeklyftor

Gör så här:
Tillaga Thaisåsen med kokosmjölken
och vattnet.
Låt kallna.
Rör ner crabsticks ,limeskal och
basilika i såsen.
Lägg ut tunnbröden och bred fyllningen över.
Rulla ihop tunnbröden och svep in
varje rulle i plastfolie.
Låt ligga i frysen före serveringen.
Skär upp 2-3cm tjocka bitar
och bjud som entrerätt.
Låt gästerna pressa lite lime över.

enkelt och gott.

UTAN SPILL !

Bästa sättet att få bort roten på
en isbergssallad är att slå den
hårt i bordet med roten ner.
Roten lossnar och är bara att plocka ur.
inget spill.
Visste Du det?

MIXAD FRUKTSALLAD. 4 PERSONER.

Sugen på något sött.

2 bananer
2 kiwi
2 äpplen
2 clementiner
gröna och blå druvor
saft från 2 clementiner.

Så här görDu:
Skär frukten i lagom stora bitar,
kärna ur druvorna, blanda ihop.
Pressa clementinerna och slå saften över.
Ställ kallt en stund innan Du serverar.

Om Du vill kan Du ha glass eller grädde till .
Välj själv!

SPARRIS ,grön

Då tar vi grön sparris också.

Dela den skalade sparrisen på längden
och skär den i mindre bitar.
Stek dem knapriga i olivolja och
lite smör några minuter.
Häll upp den stekta sparrisen i en sil
så att fettet får rinna av .
Lägg sparrisen på en bädd av
grönsallad häll över lite vinägrett
och toppa salladen med stekta
brödtärningar.

Vi tar ett till recept.

detta är jättegott !
Gratinera kokt grön sparris
med parmesanost och
några droppar olivolja.
Lägg den på en bädd av
ruccolasallad och rostade pinjenötter.
Servera .

SPARRIS . Vit .

Gillar DU Sparris,så här i vårens tid
den är ju godast nu .

Om sparrisen ska bli en njutning
måste den skalas noga.
Det är på stjälken de hårda, vassa ,
lite bittra trådarna finns,
särskilt den vita sparrisen.
Sparrisen skalas till 2/3 -inte knoppen
utan bara stjälken.
Lägg sparrisen i lättsaltat vatten
och tillsätt en aning socker , för
att ytterligare få bort den lite beska smaken.
Koka sparrisen så att stjälken känns mjuk.

Servera med rört smör eller med stekt ägg.

Så gör jag.