måndag 22 oktober 2018

HALLÄNDSK ÄGGOST , 8 PORT.




                          HEJSAN !

Smakat har jag gjort många gånger, men gillar den sådär !
Alltså är det dags att prova igen !  Vad tycker Ni ?

HÄR ÄR RECEPTET :
6 ägg
3 liter standardmjölk(3%)
0, 5 liter filmjölk
0, 5 - 1 dl socker
TILLBEHÖR :  Sylt.

SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA upp äggen i en tjockbottnad  kastrull.
Häll i mjölk och filmjölk och låt blandningen sakta värmas
under ständig omrörning  tills den skär sig eller "ystar sig".
DEN FÅR ABSOLUT INTE KOMMA I KOKNING .
TA grytan från värmen och låt stå med lock ca 10 minuter
tills ostmassan skilt sig från vasslan .
TA försiktigt upp ostmassan med hålslev  och lägg den  i 
en form .  Strö socker mellan varven . Ställ äggosten kallt
så att all vassla rinner av .  Stjälp upp den och SERVERA
som dessert tillsammans med god sylt .

Så här gör de i Halland , hur är det i Bohuslän ?
VASSLAN  kan användas som deg- spad .

LYCKA TILL !


FLÄDERKAKA, 10 BITAR.



                       HEJSAN !

Något gott till kaffet får man ju ha, - efter en god lunch !
Eller till  saft- och kaffekalas.
HÄR ÄR RECEPTET :
3 ägg
3 dl socker
1 dl koncentrerad måltidsdricka, fläder (ej utspädd)
3 dl BERTE QVARN=vetemjöl
1, 5 tsk bakpulver
TILLBEHÖR :  Vaniljglass
UGN :175 GRADER.

SÅ HÄR GÖR DU :
VISPA  ägg och socker pösigt .
Tillsätt fläderdrickan mot slutet av vispningen .
Blanda mjöl och bakpulver och rör försiktigt
ner blandningen  i smeten .
HÄLL smeten i en smord och bröad  bakform
(ca, 1,5 liter)  och grädda i nedre delen av ugnen  ca  35 minuter .
Låt svalna lite !

LYCKA TILL !

MAKRILLTOAST, 4 PORT.



                     HEJSAN  !

Å..det här är smaskens,...mm.. !
En god lunch kanske ? Eller kvällsmacka ?

HÄR ÄR RECEPTET :
400 g MAKRILLFILE , rökt
8 skivor ljust bröd, kantskurna, rostade
200 g lagrad cheddarost (Kvibille) grovt riven
4 stora tomater, skållade, tärnade
2 msk timjan, repad
2 krm vitpeppar
TILLBEHÖR:  0,3 liter blandade salladsblad + 1 rödlök
SÅ HÄR GÖR DU :

DELA makrillen i bitar .
Varva bröd, ost, makrill, tomat och kryddor.
Avsluta med ost .
GRATINERA 7-8 minuter tills osten  blivit gyllenbrun .
Servera med sallad och skivad röd lök .

 LYCKA  TILL !