fredag 8 augusti 2014

VINBÄRSKAKA .

Har DU vinbär i din trädgård ?
Prova  denna goda  kaka , med lite vispad grädde .


100 g smör
2 ägg
1 dl socker
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
ca 4 dl rensade svarta vinbär
( Du kan blanda med röda vinbär om Du vill)
1 - 1 1/2 dl socker - rörsocker
2 tsk potatismjöl

SÅ HÄR GÖR DU:
SMÄLT smöret och låt det svalna .
Vispa ägg och socker pösigt ,
rör ned det smälta smöret och
vetemjölet blandat med bakpulvret .
HÄLL  smeten i en smord form , helst
med löstagbar kant ca 2 liter .
Fördela vinbären över smeten , men låt en
rand av smeten synas runt kanten .
BLANDA socker och potatismjöl och
strö blandningen över bären.
GRÄDDA i ugn i 175 grader i ca 45 min.

SERVERAS ljum med vispgrädde
som efterrätt eller till kaffe .

LYCKA TILL !

MOROTSKRANS MED BRYSSELKÅL 4 PERSONER.

Å , DET HÄR VAR LÄNGESEN ,
MEN ACK SÅ GOTT !

4 dl kokta , rivna morötter
2 msk finhackad gul lök
4 msk smält smör
2 ägg , vispade
1 msk vetemjöl
1 1/2 dl mjölk
1/2 tsk salt
1 krm vitpeppar
200 g kokt brysselkål

SÅ HÄR GÖR DU:
RÖR samman alla ingredienserna
utom brysselkålen , till en smet .
Häll den i en väl smord  ringform .
GRÄDDA i 225 grader ca 30 minuter.
Stjälp upp ringen på serveringsfat
och fyll hålet med brysselkål.
Servera som ensamrätt eller
med skinka eller köttbullar till .

SMAKLIG MÅLTID !

ÖRTKRYDDAD LINSSALLAD MED KNAPRIG PARMASKINKA 4 PORT.

Någon annan än jag , som gillar bönor och linser ?

Vi provar denna !

2 msk olivolja
1 pressad vitlöksklyfta
4 skivade salladslökar
2 burkar gröna linser( a' ca 400 g)
sköljda och avrunna, eller
2 , 5 dl gröna linser
kokta enligt anvisning på paketet
2 msk balsamvinäger
3 msk hackade örter
t ex persilja , oregano eller basilika
125 g halverade körsbärstomater
85 g skivad parmaskinka

SÅ HÄR GÖR DU:
VÄRM oljan i en teflonpanna och fräs vitlök
och salladslök försiktigt i 2-3 minuter .
RÖR ner linser , vinäger , örter och tomater
och ställ åt sidan.
HETTA upp en stekpanna och stek parmaskinkan
knaprig i 1 - 2 minuter .
Lägg upp linssalladen på ett stort serveringsfat,
lägg skinkskivorna överst och servera .

VARSÅGODA !
LYCKA TILL !

VALNÖTSKAKOR CA 30 STYCKEN.

Hej igen !
Nu måste jag få dela med mej av de godaste kakor
som jag  har fått smaka under min semester .
Jag fick ringa min väninna och be om receptet .

Så varsågoda att smaka !

150 g rumsvarmt smör
1/2 dl råsocker
2 dl valnötter
1 1/2 tsk vaniljsocker
1/2 dl potatismjöl
2 1/2 dl vetemjöl

SÅ HÄR GÖR DU:
Rör smör och socker poröst .
Grovhacka  några av valnötterna
till dekoreringen , mal eller mixa resten
och blanda ner tillsammans med
vaniljsocker , potatismjöl och mjöl .
Arbeta ihop till en smidig deg .
Rulla degen till en 3 cm tjock rulle .
Plasta in den och lägg den i kylskåp
i minst 30 minuter .
SÄTT UGNEN på 200 grader .
Skär rullen i 1 cm tjocka skivor och
lägg dem på en plåt med bakplåts -
papper.
Strö lite valnötshack på varje kaka
och tryck till lätt med handen .
Grädda kakorna i ca 15 minuter tills
de är ljust gyllenbruna .

Så himla goda !
LYCKA TILL!