onsdag 16 november 2016
GARVARGÅRDENS VÖRTBRÖD 1 STORT BRÖD .
HEJSAN !
Så gott vörtbröd som det här kan Du inte köpa !
HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst ,
5 dl svagdricka ,
5 msk olja ,
1 dl mörk sirap ,
2 tsk salt ,
1 msk mald pomerans ,
1 tsk malda nejlikor ,
1 tsk mald ingefära ,
13- 14 dl rågsikt ,
1 1/2 dl russin ,
PENSLING :
Svagdricka .
SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA jästen i en bunke .
Rör ut med lite svagdricka .
VÄRM resten av svagdrickan samt olja, sirap
och kryddor till fingervarmt ca 37 grader .
Tillsätt russinen om du vill ha .
HÄLL degspadet på den utrörda jästen och rör om.
Tillsätt mjölet lite i sänder, spara ca 2 dl .
Arbeta degen slät och smidig och låt den jäsa
på dragfritt ställe till ungefär dubbel storlek .
TAG UPP degen på bakbordet och arbeta den kraftigt .
Tillsätt resten av mjölet ca 2 dl.
Rulla den fasta, smidiga degen till en stor härlig limpa .
LÄGG limpan på smord plåt .
Jäs till ungefär dubbel storlek .
GRÄDDA på galler på botten av ugnen .
Pensla brödet med svagdricka då det är färdig-gräddat.
Låt svalna under bakduk .
mm..så himla gott !
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)