onsdag 16 november 2016

GARVARGÅRDENS VÖRTBRÖD 1 STORT BRÖD .


HEJSAN !

Så gott vörtbröd som det här kan Du inte köpa !

HÄR ÄR RECEPTET :

50 g jäst ,
5 dl svagdricka ,
5 msk olja ,
1 dl mörk sirap ,
2 tsk salt ,
1 msk mald pomerans ,
1 tsk malda nejlikor ,
1 tsk mald ingefära ,
13- 14 dl rågsikt ,
1 1/2 dl russin ,

PENSLING :
Svagdricka .

SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA  jästen  i en bunke .
Rör ut med lite svagdricka .
VÄRM  resten av svagdrickan samt olja, sirap
och kryddor till  fingervarmt  ca 37 grader .
Tillsätt  russinen  om  du  vill  ha .
HÄLL  degspadet på den utrörda  jästen  och  rör  om.
Tillsätt  mjölet  lite  i  sänder,  spara ca  2  dl .
Arbeta  degen  slät  och  smidig  och  låt  den  jäsa
på  dragfritt  ställe  till  ungefär  dubbel  storlek .
TAG  UPP degen på bakbordet och arbeta den kraftigt .
Tillsätt resten av mjölet  ca 2 dl.
Rulla  den  fasta,  smidiga  degen  till  en  stor  härlig limpa .
LÄGG  limpan  på  smord  plåt .
Jäs  till  ungefär  dubbel  storlek .
GRÄDDA  på  galler  på  botten  av  ugnen .
Pensla  brödet  med  svagdricka  då det  är  färdig-gräddat.
Låt  svalna  under  bakduk .

mm..så himla gott !

LYCKA  TILL !