onsdag 19 augusti 2020

MILANS, NÖTCHOKLADRUTOR 50 - 60 ST.



                          HEJSAN !


KNAPRIGA  på ytan,  lite sega inuti är de här
chokladkakorna, som är så goda så .
Det är nötter både ovanpå och i smeten .
Och kakorna - det är en stor sats - bakas
i bekvämt i långpanna .

HÄR ÄR RECEPTET :
200 g smör /margarin
2 ägg
3 dl strösocker
4 msk kakaopulver
2 tsk vaniljsocker
drygt 2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
200 g nötkärnor

SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR matfett, ägg och socker pösigt .
Blanda kakao, vaniljsocker, mjöl och
bakpulver och sikta ner allt i smeten .
Hacka nötterna och rör ner hälften av dem.
BRED ut smeten i en väl smord långpanna
ca 30x40 cm och strö över resten av nötterna.
GRÄDDA i 175 - 200 graders värme i ca 5 min.
Skär kakan genast i små rutor och lossa dem
från plåten .
(Du kan använda bakplåtspapper)

SÅ HIMLA GOA

LYCKA TILL !

KRUSBÄRSPAJ MED PISTAGE, 12 BITAR.



                       HEJSAN !

KRUSBÄR  är lite bortglömda bär .  Synd, för de är fantastiskt goda.
Här har jag  dem  i en underbar paj, med pistagenötter i skalet ...mmm..!

HÄR ÄR RECEPTET :
PAJDEG :
1 1/2 dl skalade pistagenötter
2 dl vetemjöl
1/2 dl strösocker
100 g smör/margarin
2 äggulor
FYLLNING :
4 dl krusbär
2 1/2 dl strösocker
2 msk vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
3 dl gräddfil
2 ägg
2 1/2 dl vaniljsås

SÅ HÄR GÖR DU ;
SÄTT ugnen på 175 grader .
Mixa nötterna i en matberedare till fina smulor .
Lägg åt sidan .
Blanda mjöl, socker och smör i matberedaren.
Tillsätt äggulor och nötter och kör till en deg .
TRYCK ut den i en pajform, ca 28 cm i diameter .
Låt vila i kyl minst 30 minuter.
Blanda krusbär och strösocker .
Låt dra minst 15 minuter .
RÖR ihop mjöl, vaniljsocker och salt .
Tillsätt gräddfil, ägg och sist krusbären .
Häll fyllningen i pajformen och grädda i mitten
av ugnen ca 45 minuter .
LÅT pajen  svalna .  VISPA  vaniljsåsen lätt
att servera till .

LYCKA TILL !


KYCKLING MED VANILJ OCH GRÖNA ÄRTER, 4 PORT.



                            HEJSAN !

Vaniljen passar bra till ärternas sötma .
SERVERAS med ett gott bröd och rotfrukter .

HÄR ÄR RECEPTET :
1 kg kycklingdelar med ben
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 msk smör-& rapsolja
1/2 gul lök
1 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
2 1/2 dl mellangrädde
250 g frysta ärter
1/2 vaniljstång
saft av 1/2 citron

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 175 grader .
Salta och peppra kycklingen .
Bryn den i smör- &rapsolja .
Lägg över i en ugnsform och stek
i mitten av ugnen ca 30 minuter .
Skala och hacka löken .
KOKA upp vatten, buljongtärning
och grädde  i en kastrull.
Lägg i löken och de flesta ärterna .
Låt koka ca 5 minuter .
Mixa såsen och lägg i de hela ärterna.
SKRAPA fröna ur vaniljstången .
Smaksätt såsen med citron och vanilj .
Häll såsen i  formen och fortsätt steka
i ugnen ca 5-6 minuter .

SMAKLIG MÅLTID !