måndag 8 oktober 2018

HAVRERINGAR 24 ST.




                        HEJSAN !

Dessa havreringar har Birgit i Säffle  gjort och
belönas med 14:e pris , i en stor Småkaka tävling.
HÄR ÄR RECEPTET :
150 g smör/margarin
1 dl strösocker
3 dl havregryn
2 dl vetemjöl
1 krm hjorthornssalt
1 påse hackade nötkärnor(liten)

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 200 grader.
BLANDA samman alla ingredienserna till en smidig deg .
Dela degen i 24 bitar och rulla dem till längder som läggs
i väl smorda små ring-formar .
Grädda i ugnen i 12 - 15 minuter tills kakorna är ljusbruna.
LÅT dem svalna och lossa dem försiktigt .
Så möra å goa !
LYCKA TILL !

CITRONSTRASS, 25 ST.



                HEJSAN !
mmm...mersmak !

HÄR ÄR RECEPTET :
125 g smör/margarin
1/4 dl strösocker
1/4 dl florsocker
1/2 dl potatismjöl
2 dl vetemjöl=BERTE QVARN
rivet skal av 1/2 citron
några droppar citronsaft
gul karamellfärg
SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT UGNEN PÅ 175 GRADER.
Blanda samman alla ingredienserna till en smidig deg .
Färga den svagt gul . Tryck ut kakorna genom en sprits
till ca 5 cm längder på bakplåtspapper .
Grädda i ugnen i 10 - 12 minuter .

LYCKA TILL !

CURRY-SOPPA, 4 PERS.



                   HEJSAN !

Det här var inte dumt !
Med hårdkokta ägghalvor , räkor och en smörgås till .

HÄR ÄR RECEPTET :
STRIMLA  2 medelstora purjolökar  och
fräs i 1 msk smör/margarin i en kastrull.
Strö över 1/2 msk curry och
klicka ner 1 msk äppelmos när purjolöken
har blivit mjuk.
TILLSÄTT 1 liter vatten och 2 grönsaksbuljongtärningar.
Koka upp och rör sedan ner 2 dl lätt CREME Fraiche.
LÅT inte soppan koka mer, värm bara försiktigt.
Dra ett par varv på svartpepparkvarnen .

SMAKLIG MÅLTID !

PRESSGURKA .




                           HEJSAN !

Nu ska Vi göra pressgurka ! ...mmm !

BLANDA 3 msk ättikssprit , 3msk  strösocker, 3/4  tsk salt
och 2 dl vatten i en glasburk .
TILLSÄTT  2 tunt skivade färska gurkor och 2 msk  hackad persilja.
LÅT stå kallt i minst 6 timmar.
(använd osthyvel när Du skivar gurkan )
Gott till pannbiff, och köttgrotta eller annat kött.

LYCKA TILL !

SJÖMANSBIFF = SJÖMANSPOTATIS, 4 PORT



                      HEJSAN !

Detta fick vi hos farmor och farfar  på söndagsmiddag
någon gång ibland .
Sjömansbiff är ju så otroligt gott, men genom att ta bort
köttet blir den här rätten ett gott tillbehör istället .
Servera till isterband , pannbiff eller annan husmanskost.
HÄR ÄR RECEPTET :
1 kg mjölig potatis
2 gula lökar
smör /margarin till stekning
FLINGSALT
3 lagerblad
1 1/2 msk kalv-eller  OXFOND
2 dl vatten
1 flaska mörkt öl, 33 cl
hackad persilja

SÅ HÄR GÖR DU :
SKIVA och skala potatisen och löken tunt.
Bryn löken i en stekpanna med smör/margarin.
VARVA potatis och lök i en gryta och salta lite
mellan lagren . Lägg i lagerbladen.
RÖR ut fonden i vattnet och häll fond och öl i
grytan .  Låt puttra under lock tills potatisen är
mjuk ca 45 minuter .  Strö över persilja .
mmm...jag lovar Er en..

..SMAKLIG MÅLTID !