onsdag 19 oktober 2022

RÖKT LAX MED DILLSTUVAD POTATIS , 4 port , (lunch / middag) . mm...!

 


                               HEJSAN !


mm....himla gott !

HÄR ÄR RECEPTET :
300 - 400 g rökt lax i tunna skivor

DILLSTUVAD POTATIS :

750 g  fast potatis

5 dl mjölk

1/2 dl maizenaredning

1 1/2 tsk salt

3 kryddmått malen vitpeppar

2 msk hackad dill

TILLBEHÖR :

citron, sallad med tomat och gurka

och klippt gräslök.


SÅ HÄR GÖR DU :
Dillstuvad potatis :

1)  SKALA  och skär potatis i små kuber.

Koka dem mjuka i lättsaltat vatten .

Vispa ihop mjölk och maizenaredning  i 

en kastrull och låt det sjuda under omrörning 

i 3 minuter .

Rör ner potatisen .  Smaka av med salt och 

peppar . Rör ner dillen .

SERVERA  laxen med citronskivor , 

dillstuvad potatis och en sallad med tomat och

gurka samt klippt gräslök .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !

FARMORS, GODA KAVRING MED RÅGSIKT , mm...!

 


                                 HEJSAN  !

Farmor var en hejare på att baka ,  med eller utan jäst .

Den här Kavringen är utan jäst  och  det blir 2 mindre limpor 

eller 1 stor , ca 16 skivor .

ca 1 timme och 15 minuter .

Ett  jättegott bröd , med smör och skivad ost på !


HÄR ÄR RECEPTET :

3 1/2 dl rågsikt

2 1/2 dl vetemjöl

1 1/2 msk  bikarbonat

1 tsk salt

1 tsk brödkryddor

3 dl filmjölk

2 dl mörk sirap 

DESSUTOM BEHÖVS :

2 st  1 -liters formar eller 1 form som rymmer 2 1/2 liter .


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SÄTT ugnen på 175 grader .

2)  SMÖRJ  formarna med smör /margarin

 och bröa dem med ströbröd eller vetemjöl .

3)  BLANDA rågsikt, vetemjöl, bikarbonat ,

salt och brödkryddor i en bakbunke .

4)  VÄND  ner filmjölk och sirap och rör

 ihop till en jämn smet . 

5)  FÖRDELA  smeten i formarna/ formen 

och grädda mitt i ugnen ,  45 - 60 minuter 

för bröden i de små formarna och 

ca 1 timme och 15 minuter för det större 

brödet .  Känn med sticka .

Låt brödet svalna i formarna .


ALL LYCKA TILL !




MINA KÖTTBULLAR MED SOJASTEKT VITKÅL / SPETSKÅL , 4 port . (lunch / lunchlåda) .

 


                      HEJSAN !


Blir det något över , ta med Dig det till arbetet till lunchen !  mm...!


HÄR ÄR RECEPTET :

600 g blandfärs

1 ägg

2 msk koncentrerad kalvfond

1 tsk salt

2 kryddmått peppar

2 msk smör / margarin

2 tsk sesamfrön 

SOJASTEKT VITKÅL :

400 g vitkål

olja till stekning

1-2 msk japansk soja

TILLBEHÖR :

3 morötter

japansk soja


SÅ HÄR GÖR DU :

1) SOJASTEKT VITKÅL : 

 SKÄR vitkålen i strimlor .

Fräs den i en stekpanna med olja .

Häll över lite soja och fortsätt fräsa 

ett par minuter .   Smaka av .

2)  BLANDA färs, ägg, fond, salt och peppar .

till en slät smet .

Forma smeten till köttbullar och stek dem till 

fin färg i en stekpanna med smör .

Strö över sesamfrön .

3) TILLBEHÖR : SKALA och strimla morötterna 

till långa remsor , gärna med potatisskalare .

4)  SERVERA  köttbullarna med stekt vitkål 

morotsremsor och soja .


SMAKLIG MÅLTID och LYCKA TILL !