lördag 28 november 2020

MORMORS ISTERKAKOR , CA 100 ST.




                               HEJSAN !

INTE SER  DE  MYCKET  UT  FÖR  VÄRLDEN  MEN  SPRÖDARE  
OCH  GODARE  KAKOR  FINNS  INTE .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
3  dl  strösocker
125  g  smör
125  g  OSALTAT  ISTER 
(finns i  smör-kylen )
2   äggulor
1  tsk  malen  kardemumma
4  tsk  bakpulver
ca  5  dl  vetemjöl, BERTE QVARN 
UGN  200  GRADER

SÅ  HÄR  GÖR  DU :
RÖR  smör,  ister  och  socker  poröst  med  elvispens  degkrokar .
Tillsätt  gulorna  en  i  taget  och  rör  väl  mellan  varje .
Blanda  de  torra  ingredienserna  och  arbeta  in  dem  i  degen .
Lägg  degen  kallt  en  stund .
SÄTT  ugnen  på  200  grader  och  förbered  plåtar .
Ta  ut  en  bit  av  degen  i  taget  och  kavla  ut  den  tunt .
Ta  ut  kakor  med  mått  (Du väljer själv)  jag  brukar  ta  pepparkaksmått - 
och  lägg  dem  på  plåtarna .
GRÄDDA  kakorna  mitt  i  ugnen  ca  5  min.
De  ska  vara  ljust  gula  och  man  får  passa  noga  så  de  inte  bränns.
LÅT  de  kallna  på  plåten  innan  de  lossas .

LYCKA  TILL  !

GOD  JUL !

SKURNA PEPPARKAKOR , 250 ST .




                                        HEJSAN  !

FÖRR  om  åren  när   vi  gjorde  dessa  pepparkakor,  så  gick  vi  samman  flera  stycken 
och  bakade  av  hjärtans  lust !
Men  det  kan  vi  ju  inte  göra  idag,  när  läget  är  som  det är .
Men  visst,  skulle  väl   någon  annan   bli  jätteglad ,  om  man  fick  en  burk  pepparkakor 
eller  en  hembakad  mjuk  kaka !
SÅ det är vad jag ska göra i  JUL-  dela  med  mig  !

HÄR  ÄR  RECEPTET :
200  g  smör/margarin
knappt  1 1/2  dl  sirap
knappt  1 1/2  dl  strösocker
1  msk  kanel
1/2  msk  vardera  av  malda  nejlikor ,  ingefära  och  kardemumma
1 /2   tsk  malda  pomeransskal 
1/2  tsk  cedroolja  (finns  i  bak- hyllan )
ca  7 1/2  dl  vetemjöl
3/4  msk  bikarbonat 
50  g  sötmandel ,  skållad  och  grovmald 
UGN  :200  GRADER .

SÅ  HÄR  GÖR  DU .
LÄGG  smör,  sirap  och  socker  i  en  tjockbottnad  kastrull .
Smält  sakta  på  lägsta  värmen  och  rör  då  och  då  tills
fettet  smälts .   LÅT  svalna  en  stund .
TILLSÄTT  kryddorna  och  cedrooljan .
Blanda  mjöl,  bikarbonat  och  mandel  och  arbeta  in  detta .
Knåda  degen  smidig  på  lätt  mjölat  bakbord och  forma  
rullar  med  ca  5  cm  i  diameter .
SLÅ  in  rullarna  i  plastfilm  och  lägg  dem  i  kylen  ett  dygn .
SKÄR  dem  i  tunna  skivor  som  läggs  på  välsmorda  plåtar 
eller  bakplåtspapper .
GRÄDDA  mitt  i  ugnen i  200  grader  ca  7  minuter.
LÅT  kakorna  svalna  på  plåten .

ALL  LYCKA  TILL !

FARMORS , GAMMALDAGS FRUKTKAKA .




                                        HEJSAN !

EN RIKTIGT GOD FRUKTKAKA  BÖR  INTE  SAKNAS
PÅ  JULENS  KAFFEBORD ,  HÄR  HAR  JAG  ETT  FINT  RECEPT 
PÅ  EN  SÅDAN .

HÄR  ÄR  RECEPTET :
200  g  smör/margarin
2  1/ 2  dl  strösocker
4  ägg
4  dl  vetemjöl
1  tsk  bakpulver
rivet  skal  av  1/2  citron
1/2  dl  finhackade  fikon
1/2  dl  finhackad  suckat
1/2  dl  finhackat  apelsinskal
1/2  d  finhackad  sötmandel  eller  valnötter
1 dl russin
UGN :150  GRADER.

SÅ HÄR GÖR DU :
RÖR smör  och  strösocker  poröst .
Tillsätt  äggen  ett  i  taget  och  rör  kraftigt  mellan  varje .
BLANDA  mjöl , bakpulver  och  alla  smaktillsatser  väl .
Rör  ner  det  i  äggsmeten ,  blanda  väl .
HÄLL  smeten  i  en  smord  och  bröad  form .
GRÄDDA  kakan  i  nedre  delen  av  ugnen  ca  60  minuter .
Låt  den  svalna  något  innan  den  stjälps  upp .
VÄNTA  helst  ett  dygn  innan  DU  skär  i  kakan .
Kakan  är  mycket  hållbar  om  den  förvaras  kallt ,
Kakan  går  också  bra  att  frysa .

LYCKA  TILL !


LÄTTBAKAD KAVRING , 2 BRÖD .




                                        HEJSAN  !

IBLAND  BAKAR JAG MED JÄST , IBLAND  BLIR DET HÄR,- MED BIKARBONAT .
HIMLA  GOD ÄR DEN I ALLAFALL !

HÄR  ÄR RECEPTET :
9 dl  rågsikt
3  dl  vetemjöl
2  msk  bikarbonat
1  tsk  salt
3 1/2  dl  mörk  sirap 
6  dl  filmjölk
UGN : 175  GRADER.

SÅ HÄR GÖR DU :
BLANDA  rågsikt,  vetemjöl,  bikarbonat 
och  salt  i  en  skål .
Rör  samman  med  sirap  och  filmjölk.
FÖRDELA smeten  i  två  smorda  formar, 
ca  1  1/2  liter .
GRÄDDA  kavringen i  nedre  delen  av
ugnen  i  ca  1  timma .

LYCKA  TILL !

LÅT  svalna i formen  ,  



























HÄR  ÄR  RECEPTET :
9  dl  rågsikt