torsdag 3 oktober 2013

LOTTES APELSINKAKA .

mmm... såå god !

3 ägg
2 dl socker
1 1 /2 dl citrus  kesella
1 apelsin skal och saft
2 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
UGN: 175 grader
GARNERING :
2 dl florsocker
1 1/2 msk mjölk
syltat apelsinskal

Så här gör DU:VISPA ägg och socker pösigt.
Rör ner kesella , skal och saft.
BLANDA mjöl och bakpulver och rör ner detta i smeten.
Häll smeten i en smord och bröad form ,ca 1 1/2 liter.
Grädda i mitten av ugnen i ca 40-45 minuter .
Pröva med en sticka om kakan är klar.
STJÄLP upp kakan och låt den kallna .
GARNERA med en glasyr av florsocker utrört i mjölk.
Strö över syltat apelsinskal.

JÄTTEGOD !

HALLONTOSCA . Liten långpanna .

Nu är jag inne på bakverk igen , det kan inte hjälpas !
Så himla gott !

150 g smör /margarin
2 dl rörsocker/strösocker
2 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
200 g Hallon
TOSCASMET:
1 1/2 påse mandelspån
3/4 dl strösocker
75 g smör /margarin
1 1 /2 msk vetemjöl
1 1 /2 msk mjölk

Så här gör DU:
RÖR matfett och socker vitt och poröst.
Tillsätt äggen ett i sänder .
Rör ner vetemjöl , bakpulver och sist  de
tinade hallonen .
Klä bottnen  på en mindre långpanna .
Smörj och bröa formen .
Häll i smeten och låt den gräddas,  knappt färdig
på nederste falsen i 175 grader ca 30 minuter.
BLANDA under tiden  ingredienserna till Toscasmeten
i en kastrull och låt dem koka upp under omrörning.
Tag ut kakan  och bred glasyren  över.
Sätt in formen  på nytt , nu högt upp i ugnen  och låt
den grädda färdigt i ca 10 minuter eller tills
Toscaglasyren fått  lätt brun färg .
LÅT kakan svalna och skär den i lagom stora bitar .

TREVLIG FIKASTUND !

JÄTTEPANNEBIFF 3-4 PORT.

Hej igen!
Den här är käck att göra när man tagit fram köttfärs .
Och snabbt går det .

4 hg nötfärs
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
2 dl vispgrädde
1 äggula
STEKNING:
1-2 msk margarin
GARNERING:
1/2 dl hackad ättiksgurka
1/2 dl hackade rödbetor

Så här gör DU:
BLANDA färsen med grädde , äggula , salt och peppar.
BRYN fettet i en stekpanna  och lägg ner färsen .
Tryck  ut färsen med en stekspade så att färsen täcker
hela stekpannans botten.
STEK på medelstark värme ca 5 minuter.
Vänd biffen med en stor tallrik och stek på andra sidan
ytterligare 5 minuter.
STRÖ  över Gurk- och rödbetshacket och servera
direkt ur stekpannan med kokt potatis .


SMAKLIG MÅLTID !