tisdag 11 februari 2014

MINA KÄRLEKSMUMS CA 30 BITAR.

Varför inte passa på, nu när det är sportlov
att baka något gott tillsammans .

Vi provar med dessa .
150 g smör/margarin
2 ägg
3 dl socker
1 1/2 dl mjölk
4 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 msk vaniljpulver
1 msk vanillinsocker
CHOKLADKRÄM:
100 g smör /margarin
2 dl grädde - gärna visp
4 msk socker
2 tsk vetemjöl
2 msk kakao
TILL GARNERING:
1 - 2 dl  kokos

Så här gör DU:
SMÄLT smöret i en kastrull.
Vispa ägg och socker pösigt.
Rör ner smöret och mjölken.
BLANDA  vetemjöl , kakao , bakpulver
och vanillinsocker.
Rör försiktigt ner det i äggsmeten .
Bred ut smeten i en smörpappersklädd
långpanna, ca 30x40 cm .
GRÄDDA i ugn vid 225 grader , 10-15 min.
STRÖ lite socker på ett smörpapper.
Stjälp upp kakan .
Dra av pappret.
Pensla pappret med lite kallt vatten om det
inte lossnar .
Låt kakan kallna.
GÖR KRÄMEN :
SMÄLT smöret i en kastrull .
Tillsätt grädde , socker , vetemjöl och kakao .
Koka krämen tills den tjocknar ca 5 minuter.
BRED den över kakan .
Strö över kokos Skär kakan i 30 fyrkanter .

TREVLIG STUND TILLSAMMANS !
                                                 LYCKA TILL!

BRÖDPUDDING MED CITRUSLIKÖR 4-6 PORT.

Det här åt vi min lilla-syster å jag  när vi var små
men utan likör .

10 kantskurna skivor vitt bröd
bredda med lite smör
matfett till formen 2 dl russin
florsocker
ÄGGSTANNING:
4 ägg
2 dl socker
6 dl mjölk
(1/2 dl citruslikör)

UGNSTEMPERATUR  175 GRADER.

SMÖRA en rund eller avlång ugnsfast form.
Klä botten med de smörade brödskivorna .
Strö över russin och lägg på ytterligare ett
lager bröd .
Avsluta med russin .
BLANDA ihop ingredienserna till äggstanningen.
Häll hälften över brödet och grädda i 175 grader
i ca 30 minuter.
RESTEN av äggstanningen häller Du i en kastrull
och vispar kraftigt tills Du får en simmig sås .
Sätt kastrullen på plattan och värm lite
(den får inte koka - då skär det sig) .
PUDRA  florsocker över den färdiggräddade
puddingen och servera tillsammans med såsen.

Det här var efterrätt !
Gott  var det i alla fall .
                                       LYCKA TILL !

FESTLIG FLARNTÅRTA 1 tårta ca 10 bitar.

Ska de ' va' fest så ska de' .

1 1/2 dl solroskärnor
150 g smör /margarin
3 dl havregryn
1 1/2 dl socker
FYLLNING:
3 dl vispgrädde
2 dl äpplemos
1 msk malen kanel

Så här gör DU:
SÄTT ugnen på 175 grader .
Markera på bakpapper 3 rundlar som
mäter ca 24 cm i diameter.
STRÖ ut solroskärnorna på en bakplåt
och rosta dem mitt i ugnen ett par min.
eller tills de börjat få lätt gyllenbrun färg.
Finhacka dem därefter.
SMÄLT fettet och häll över resterande
ingredienser som mäts upp i en bunke .
Rör samman till en smulig blandning.
STÖ ut smulorna jämt innanför markeringarna
på bakpapperen och grädda bottnarna i mitten
av ugnen  i ca 12 - 15 minuter.
Bottnarna flyter ut något under gräddningen ,
men det går lätt att föra tillbaka ytterkanten
till markeringen med hjälp av en kniv direkt
då de tagits ur ugnen.
Låt dem KALLNA PÅ PLÅTEN .
VISPA grädden.
LOSSA de kalla bottnarna och lägg samman
dem med äppelmos och vispgrädde emellan .
STRÖ även kanel mellan bottnarna och lite
ovanpå som garnering .

Denna är frasig å jättegod !
                                              LYCKA TILL !

PURJOPOTATIS MED STEKT TOMAT . 4 PERSONER.

Detta är gott till en lunch , å , jag älskar stekt tomat
eller grillad tomat .
mmm..

4 bakpotatisar
(1 paket bacon om man vill)
100 g keso
1 dl finstrimlad purjolök
1 dl CREME FRAICHE
salt och svartpeppar
SALLAD:
5 dl blandad sallad
1/2 tunt skivad rödlök
1 msk olivolja
VARMA TOMATER:
4 mogna tomater
FLING-SALT

Så här gör DU:
TVÄTTA potatisarna och pricka med en gaffel.
Ställ in på ett galler i mitten av ugnen  i 200 grader
och baka i 50 minuter ca.
SKÄR baconet i små bitar och knaperstek.
Låt rinna av på hushållspapper .
BLANDA keson med( baconet) , purjolöken
och CREME FRAICHEN.
Smaksätt  med salt och peppar.
BLANDA en enkel sallad med
tunt skuren rödlök och lite olivolja.
HALVERA tomaterna och stek snittytan
i torr panna i 3 minuter.
Vänd på tomaterna och strö lite FLING-SALT
på stekytan .
SKÄR ett snitt i toppen på potatisarna och
tryck ihop dem med fingrarna.
FYLL med kesoblandningen.
SERVERA med salladen och de varma tomaterna.

SMAKLIG MÅLTID !
                                         LYCKA TILL!