HEJSAN !
Förr om åren doppades det alltid i skinkspadet som blev över .
Smaka om spadet behöver spädas , i så fall med vatten , smaka
Dig fram .
Det här speciella brödet bakades i nästan varje hushåll .... .
HÄR ÄR RECEPTET :
25 g jäst
1 msk smör
2 1/2 dl vatten
1 tsk salt
1 tsk socker
1 msk fänkål
1/2 liter rågsikt
2 dl vetemjöl
SÅ HÄR GÖR DU :
1) SMULA jästen i en bunke .
2) SMÄLT matfettet , tillsätt
vattnet och värm till fingervarmt 37 grader .
3) RÖR UT jästen i en del av degvätskan,
tillsätt resten av degvätskan, salt socker,
fänkål, rågsikt och det mesta av vetemjölet .
4) ARBETA degen smidig och låt den jäsa
övertäckt till dubbel storlek .
5) BAKA ut degen till 5 runda plattor .
Nagga och grädda i 225 grader i 10 - 15 min .
GOD JUL och LYCKA TILL !