söndag 10 december 2023

DOPP I GRYTAN , DOPPE- PLATTOR MED FÄNKÅL , 5 ST .


                    HEJSAN !


Förr om åren doppades det alltid i skinkspadet som blev över .

Smaka om spadet behöver spädas , i så fall med vatten , smaka

Dig fram .

Det  här speciella brödet bakades i nästan varje hushåll ....  .



HÄR ÄR RECEPTET :

 25 g jäst

1 msk smör

2 1/2 dl vatten

1 tsk salt

1 tsk socker  

1 msk fänkål

1/2 liter rågsikt

2 dl vetemjöl


SÅ HÄR GÖR DU :
1)   SMULA  jästen i en bunke .

2)  SMÄLT  matfettet , tillsätt 

vattnet och värm till fingervarmt 37 grader .

3)  RÖR UT jästen i en del av degvätskan, 

tillsätt resten av degvätskan,  salt socker, 

 fänkål, rågsikt och det mesta av vetemjölet .

4)  ARBETA  degen smidig och låt den jäsa

övertäckt till dubbel storlek .

5)  BAKA ut degen till 5 runda plattor .

Nagga och grädda i 225 grader i 10 - 15 min .

GOD JUL och LYCKA TILL !