fredag 22 oktober 2021

MITT MÖRKA SNABB-BRÖD, 2 BRÖD .

 

                                      HEJSAN  !

Detta är ett mörkt och saftigt bröd  som bakas med bikarbonat .

Om  Du förvarar  brödet i  tättslutande  påse  så  håller  det sig längre .

mm...!  så himla gott !

HÄR ÄR RECEPTET :

2 dl solroskärnor

1 dl vetekross

1 dl rågkross

1 dl vetekli

1 dl linfrö

1 msk salt

5 dl siktat  Dinkelmjöl

5 dl Dinkelmjöl, fullkorn

2 msk bikarbonat

1 liter standardmjölk

1/2  dl mörk sirap

SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT  ugnen på 175 grader .

Blanda samman samtliga torra ingredienser 

i en stor bunke eller i en rymlig matberedare .

Blanda ordentligt .

TILLSÄTT  filmjölken  och sirapen .  Blanda .

Degen ska vara lös .

SMÖRJ och bröa 2 formar ca 1 1/2 liter vardera 

och häll smeten i formarna .

GRÄDDA  i nedre delen av ugnen ca 45 minuter ,

täck över bröden med ugnsfolie  och grädda ytterligare

40 - 45  minuter .   Känn med sticka .

LYCKA  TILL !

MINA, HÄRLIGT GODA MORGONBULLAR , 20 ST.

 


                            HEJSAN  !

DET  DOFTAR NYBAKAT !

SÅ  gott  att  sätta  sig  ner,  med  en kopp  kaffe eller  te

och  njuta  av  dessa  bullar ,  med  DITT  pålägg .


HÄR ÄR RECEPTET :
5  dl  vatten 

50  g  jäst

2 tsk salt

ca  1 liter  LANTVETEMJÖL 

2 -3  dl  vetekli

SÅ HÄR GÖR DU :
VÄRM  vattnet  till 37  grader ,  fingervarmt .

Smula  jästen  i  en  degbunke  och  rör  ut  den  med  lite 

av  den  finger-varma   vätskan .

Tillsätt  resten  av  vattnet ,  salt,  vetekli  och  det  mesta  av  mjölet .

ARBETA  ihop  degen  och  ställ  att  jäsa  med  en  bakduk  över .

Jäs  i  ca  1  timme .

Arbeta  degen  på  bakbordet  med  resten  av  mjölet .

Dela  degen  i 20  lika stora delar som formas till runda bullar .

Lägg  dem på bakplåtspapper på plåt och låt dem jäsa i 30 minuter.

GRÄDDA  i  225  graders  ugnsvärme  i ca  15  minuter .

LYCKA  TILL !