fredag 13 december 2013

ENKLARE FRUKTKAKA TILL JUL .

Prova denna !
3 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
200 g smör /margarin
3/4 dl sötmandel = 50 g
4 ägg
rivet skal av 1 citron
SMAKTILLSATSER:
65 g Suckat
100 g russin
65 g syltade apelsinskal
65 g bigarråer
VÄLJ en  eller flera
av smaktillsatserna

SÅ HÄR GÖR DU:
RÖR matfett och socker vitt och pösigt.
Tillsätt äggulorna.
Blanda smaktillsatserna , mandeln och
citronskalet med mjölet blandat med bakpulvret
och rör ner detta i äggsmeten.
Vispa vitorna till hårt skum och vänd försiktigt
ner det i smeten.
Slå smeten i en smord och bröad form.
GRÄDDA i 175 grader i en timme.
Låt kakan ligga kvar i formen en stund innan
den stjälps upp .
Låt den vila minst en dag innan den skärs upp.
KAKAN  håller sig saftig och god i minst 3 veckor.

LYCKA TILL och GOD JUL!

UNDERBAR MANDELKAKA .

HEJ IGEN !

Denna kaka är så obegripligt god .
Ett riktigt praktrecept .
JULBORDS - KLASSIKER !

3 ägg
3 dl strösocker
150 g smör /margarin
smält och avsvalnat
3 dl ströbröd
1 msk vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 dl stött sötmandel
+ 5 bittermandlar
5 msk grädde
GARNERING:
Florsocker

SÅ HÄR GÖR DU :

UGN:175 GRADER
Sätt på ugnen , smöra och bröa en 2 liters form väl.
VISPA ägg och socker pösigt .
Blanda de torra ingredienserna.
Rör ner matfettet och därefter de torra ingredienserna
varvat med grädden .
SLÅ smeten i formen .
GRÄDDA strax under mitten i ugnen 45-50 minuter
eller tills kakan känns klar, när Du provar med en sticka.
LÅT KAKAN SVALNA EN STUND I FORMEN
INNAN DEN VÄNDS UPP .
Sikta över florsocker när den svalnat.

om Du är osäker på  om en mjuk kaka är färdiggräddad
så låt den hellre få 5 min extra i ugnen .
LÄGG ett folieark över om ytan skulle vara för brun.

LYCKA TILL
och TREVLIG JUL !