söndag 24 april 2022

ÄPPELKAKA FÖR MÅNGA . 30 BITAR .

 


                                                              HEJSAN  !


VÄRLDENS  bästa  Äppelkaka  när  det  kommer  många  gäster  .

Den  är  lika  saftig  och  god  efter  ett  par  dagar,  men  går  också

bra  att  frysa  in .   mm.. ! väldigt go' !

HÄR ÄR RECEPTET :

4 ägg

5 dl strösocker

4 tsk bakpulver

200 g smält smör/margarin

2 dl mjölk

8 äpplen

4 tsk kanel

4 msk strösocker

mandelspån  eller  pärlsocker

UGN : 175 grader.

SÅ HÄR GÖR DU :

VISPA samman ägg och strösocker .  Blanda mjöl och bakpulver och 

sikta  ner  detta i äggsmeten .  Häll i mjölk  samt  det avsvalnade smöret .

Rör  till en jämn smet .

SKALA , kärna ur och klyfta äpplena . Blanda med  kanel och socker .

HÄLL smeten i en  bakpappersklädd  långpanna , 30 x 40 cm .

Fördela  äpplena i  smeten  och strö över mandelspån eller pärlsocker.

 GRÄDDA i nedre  delen  av  ugnen  ca 25 minuter .

SKÄR kakan i  rutor  när  den  har  svalnat .


LYCKA TILL !



BLOMKÅLS RIS , 4 PERSONER .

 


                                                  HEJSAN  !


I DAG  ska vi  äta  blomkåls- ris ,  till  köttgrotta i ugnen 

och kokt  broccoli + rivna morötter .

BLOMKÅLS-RIS är klart på 10 sekunder .


SÅ HÄR GÖR DU :

Riv ett stort blomkålshuvud på den grövsta sidan av rivjärnet .

Släpp sedan ner det  rivna i kokande vatten , räkna till 10 sekunder 

 när det börjar koka , och häll av vattnet i ett durkslag .                                                                                                            

VARSÅGODA  nu är det klart !  Ingen kan tro att det är blomkål !

HOPPAS NI GILLAR DET ?


LYCKA TILL !



LAMMSTEK MED ROSMARIN , 4 PORT .

 


                                       HEJSAN  !


Jag som inte gillar  LAMMSTEK  men den här rätten var mm..underbart god ! 

Den serverades på en tillställning jag var på .  - Där jag  också fick receptet !

Jag har lagat  rätten själv ett par gånger . mm..!

VARSÅGODA !


HÄR ÄR RECEPTET :

1 lammstek med ben , ca 2 kg 

4 vitlöksklyftor

6 sardeller

nymalen svartpeppar

ca 12 kvistar rosmarin

100 g svarta oliver utan kärnor

rapsolja

citron

steksnöre 


SÅ HÄR GÖR DU :

VÄRM ugnen till 150 grader .

TORKA  Lammsteken .   SKÄR fickor i köttet .

Flisa vitlöken och dela sardellerna i mindre bitar .

Stoppa in en vitlöksflisa och en sardell-bit i varje ficka  i köttet .

Peppra med  svartpeppar så att det täcker hela  köttbiten .

BRYN steken i oljan i en ugnstålig gryta runtom .  Låt den svalna .

Kör oliverna i matberedaren .  Smörj in steken med olivröran .

Lägg  rosmarinkvistarna  runt steken  och bind fast den med ett steksnöre .

Lägg tillbaks  steken i grytan eller ugnsformen .

RINGLA över mera olja och pressa över citron .

Ställ in i ugnen i ca 15 minuter per 500 g kött, plus ca 15 min till .

Stek helst med ugnstermometer .

Ta steken ur ugnen och låt den vila i ca 30 minuter .

Skär upp i tunna skivor .   Späd  skyn med lite grädde .


GOTT TILL ;

Grönsallad  med  en dressing  av olja , vinäger och smulad getost .

Ugnsrostade  grönsaker, t ex vitlök ( dela den hela vitlöken tvärsöver på mitten ),

lök,  zucchini ,  champinjoner  - löken ugnsrostas i 250 grader i 20 minuter ,

lägg i  zucchinin  och  champinjoner  efter  10 minuter .


SMAKLIG MÅLTID  och LYCKA TILL !