fredag 2 september 2022

FARMOR ANNAS, FISKFÄRS I UGN , 4 personer, (middag) .

 


                       HEJSAN  !


Smarrigt värre !  ...mm...!


Farmor gjorde den här i den gamla järnspisen 

förr om åren .

Det luktade gott i hela farstun ,  alla som kände 

doften visste att nu lagar  Farmor Anna  mat !

Himla gott !


HÄR ÄR RECEPTET :
2 1/2  dl gräddmjölk

(2 dl mjölk + 1/2 dl grädde)

2 ägg

1 1/2 tsk salt

2 kryddmått svartpeppar 

3 msk smör /margarin

1 msk potatismjöl

400 g fiskfile'  t ex kolja eller sej

1 1/2 msk dill, hackad

1 1/2 msk gräslök, fint skuren

TILL SERVERING :

kokt ris blandat med ärter, majs 

och paprika .

SÅ HÄR GÖR DU :
1)  SÄTT ugnen på 175 grader .

2)  LÄGG alla ingredienser i en mixer .

3)  SKÄR  fisken i mindre bitar och lägg

den överst i mixern .

Kör några minuter tills färsen är slät å fin .

4)  LÄGG en bit bakplåtspapper i botten 

på en smord avlång 1 1/2 liters form .

Lägg fisken i formen .  

Banka formen i arbetsbänken, så bildas

inga luftbubblor i färsen .

Grädda fiskfärsen i vattenbad i ugnen ca

1 timme .

5)  LÅT kallna och skär upp i skivor .


SERVERA  med skirat smör, kokt ris , citronskivor och gräslök.

Eller fördela i matlådor med kokt ris .


SMAKLIG MÅLTID !

LYCKA TILL !



TIPS ! .... mm...!

 


           TIPS !


Avokado med makrillröra ,  1  port.

1 avokado

1/2 burk makrill i tomatsås 

1 msk majonnäs

lite hackad bladpersilja

1,  Dela avokadon och gröp ur kärnan 

2, Blanda ihop makrill och majonnäs

och klicka blandningen på avokadon .

3,  Strö gärna på lite hackad bladpersilja .

TACK !


HALLONSMOOTHIE MED KANEL , 1 glas , (frukost ) .

 


                      HEJSAN  !


SÅ HIMLA GOTT !


HÄR ÄR RECEPTET :

1 dl mild naturell yoghurt 3% fetthalt 

1/2 dl kokosmjölk

1 dl frysta hallon

2 kryddmått vaniljpulver

1/2 tsk malen kanel

1 tsk kokosflingor


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  MIXA  yoghurt, kokosmjölk,

hallon, vaniljpulver och kanel .

HÄLL upp smoothien på glas 

och dekorera med kokosflingor .


Hoppas det smakar ,  LYCKA TILL !

                         

LINFRÖBRÖD , 1 st . ( frukost /lunch/mellanmål) .

 


                              HEJSAN  !

PROVA att göra , detta Linfröbröd -  så härligt gott !

med alla dessa frön  som Du nästan 

känner smaken på  var och en !   DU får tugga rejält.


HÄR ÄR RECEPTET :

1 dl hasselnötter

1 dl mandel

3 dl linfrö

1 dl sesamfrö

25 g pofiber

25 g kokosflingor

1 tsk mald kardemumma

1 tsk mald ingefära

1 dl kokosfett

1 dl vispgrädde

250 g keso  

6 ägg 


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SÄTT ugnen på 175 grader .

2)  MAL  hasselnötter och mandel 

i mandelkvarn eller matberedare .

3)  BLANDA det malda med linfrön,

sesamfrön, pofiber, kokosflingor ,

bakpulver, kardemumma och ingefära .

4)  BLANDA sedan i smält kokosfett, 

grädde, keso och ägg .

5)  HÄLL alltihop i en avlång brödform 

klädd med bakplåtspapper .

6)  GRÄDDA i ca 80 minuter.

Ta ut brödet ur formen och låt det svalna .


LYCKA TILL !


FARMORS , GODA FALUKORVSGRYTA MED SMÖRFRÄST VITKÅL , 4 PORT, (middag) .

 


                             HEJSAN !


PIFFA  upp falukorven med gott sällskap i form 

av lite gräddig tomatsås och smörfräst vitkål .

Det var en av de godaste som farmor gjorde

och just med smörfräst vitkål , mm...!


VARSÅGODA !

HÄR ÄR RECEPTET :

400 - 500 g falukorv

smör / margarin att steka i

1 tetra krossade tomater

eller 2 burkar

1 dl vispgrädde/ kokosmjölk

salt och peppar

300 - 400 g vitkål

40 g smör

lite bladpersilja


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  SKÄR korven i bitar .

Hacka löken .   Fräs i smör .

2)  TILLSÄTT  krossade tomater  och grädde .

Låt puttra en stund .  Smaka av med salt och peppar .

3)  STRIMLA  vitkålen för hand eller i maskin .

Fräs i smör tills den blivit lite mjuk . Salta å peppra .

4)  SERVERA  falukorvsgrytan med den frästa 

vitkålen och lite persilja .


SMAKLIG MÅLTID 

LYCKA TILL !