torsdag 3 februari 2022

JÄSTPULVER - SKORPOR , ca 75 ST.

 


                                      HEJSAN  !


En  gammaldags liten skorpa som nästan är som en småkaka .

God till både kaffe och te.


DET HÄR BEHÖVER DU :

1 1/2 dl strösocker

6 - 7 dl vetemjöl

3 tsk bakpulver

2 tsk malen kardemumma

150 g smör / margarin

1 1/2 dl gräddfil eller grädde


SÅ HÄR GÖR DU :

MÄT  upp alla torra  ingredienser i en bunke .

Skiva fettet och lägg det till det övriga .

Tillsätt vätskan och blanda hastigt samman 

allt till en deg .

RULLA små runda bullar av degen -  

ungefär stora som en valnöt-med skal.

GRÄDDA bullarna genast i 225 grader 8 -10 min.

Klyv bullarna medan de är varma .

Rosta till skorpor i 150 graders ugnsvärme, 40 min- 

känn  på dem om de är lätta .  Klara !


LYCKA TILL !


INBAKAD LAX MED ROMSÅS , 4 PERSONER .

 


                                                   HEJSAN  !


HÄR  är dagens middag  -  Guldkant på vardagen 

Passa på att köpa hem djupfryst lax när det är extrapris .

Å så himla gott !


HÄR ÄR RECEPTET :

600 g lax delad i 4 bitar 

8 - 12 blad färsk basilika 

1 liten vitlöksklyfta 

4 skivor bacon

salt å peppar

100 g färsk spenat

2 msk olivolja

2 plattor fryst smördeg

1 äggula

ROMSÅS :

1 - 2 dl kräm fraiche

1 - 2 msk röd stenbitsrom,( finns på liten burk i affären )


SÅ HÄR GÖR DU :
FÖRDELA  basilika och supertunna skivor vitlök på  laxbitarna .

Vira en baconskiva  runt varje laxbit, salta och peppra .

Stek laxen lite lätt i het stekpanna så att  baconet får lite färg .

STEK SPENATEN mjuk i olivoljan och krydda med salt å peppar .

Låt spenaten rinna av på hushållspapper .

KAVLA ut smördegsplattorna till dubbel storlek och dela på mitten .

Lägg över på en bakpappersklädd plåt .

Pensla kanterna med uppvispat ägg .

FÖRDELA spenaten i mitten på de fyra degplattorna och lägg laxen ovanpå .

Nyp ihop smördegen nästan helt runt om laxen och 

GRATINERA i ugnen på 200 grader i ca 15 minuter .

BLANDA  ingredienserna till såsen .

Känns såsen för fast, kan såsen tunnas ut med några droppar vatten .

SERVERA med en fräsch sallad på finriven morot- och purjolök 

och eventuellt kokt potatis .


SMAKLIG MÅLTID !

LYCKA TILL !




LINGONSMOOTHIE , - 2 glas .

 


                                                   HEJSAN !


Det tar bara en minut att mixa ihop 

en god och hälsosam smoothie .


HÄR ÄR RECEPTET :

2 dl lingon 

2 msk lingonpulver  - torkade lingon - mal sedan till pulver.

3 dl havredryck 

1 kryddmått  malen  kanel

2 msk flytande honung


SÅ HÄR GÖR DU :

Mät upp alla ingredienserna och mixa 

till slät konsistens .

HÄLL upp i glas och strö över några extra 

lingon och lite malen kanel .   SERVERA .


LINGONPULVER =

är gjort av torkade lingon .

Det är gott att använda i smoothies 

eller att strö över filen - yoghurten 


LYCKA TILL !

TIPS !

 

TIPS !

                          HEJ....!

HONUNGS-PÄRON .

Visst hör man redan på namnet 

att det är gott ?..

2 port.

Skala, halvera och kärna ur 1 moget päron .  Lägg halvorna på ett ugnssäkert fat .

Droppa över 1 tsk citronsaft .

Ringla över 2 tsk flytande honung och strö över 1 msk hackade valnötter .

Tillaga på full effekt i mikrovågsugnen 4 - 5 minuter

eller  ca 10 minuter i ugn på 225 grader .

Dofta över 1 kryddmått malen ingefära .

SERVERA med 2 msk (lätt) - yoghurt  vanilj .


TACK !


PIGGELIN - DRINK .

 


                                              HEJSAN  !

DETTA  är en  härligt vitaminspäckad morgon-dryck 

eller som en upp- piggare framåt eftermiddagen ...

jag har använt 6 små dricksglas .


HÄR ÄR RECEPTET :

200 g hallon 

2 dl apelsinjuice

4 dl yoghurt, 

Du tar vilken yoghurt Du vill 

(jag gillar lättyoghurt), - den blir inte så tjock då 

1 msk honung

2 msk solrosfrön

citronmeliss


SÅ HÄR GÖR DU :

MIXA hallon,  juice och yoghurt .

Smaka av med honung.

Häll upp i glas .

STRÖ över solrosfrön och garnera 

med citronmeliss .


VARSÅGODA !