tisdag 19 januari 2021

KAVRING MED MORÖTTER OCH FRÖN , 2 LIMPOR




                                          HEJSAN !

DETTA ÄR ETT SAFTIGT OCH NYTTIGT BRÖD 
SOM ALLA I FAMILJEN GILLAR .
DESSUTOM GOTT ATT ROSTA OCH GÅR ATT FRYSA .

HÄR ÄR RECEPTET :
6 dl filmjölk
1/2 dl mörk sirap
1-2 msk brödkryddor
1 msk bikarbonat
1 msk salt
1 1/2 dl solrosfrön
1/2 dl linfrön 
2 dl finrivna morötter
12 dl rågsikt
Smör till brödformarna.

SÅ HÄR GÖR DU :
SÄTT ugnen på 175 grader.
Smörj och mjöla 2 bakformar a' 1 1/2 liter.
BLANDA  alla ingredienserna i en bunke
och fördela smeten i formarna .
STRÖ lite rågsikt över och grädda brödet 
i nedersta delen av ugnen i 75 min.

LYCKA TILL !

MINA GODA SOLSKENSBULLAR CA 24 ST .




                                                      HEJSAN !

DESSA  BULLAR  LYSER  UPP  HELA  TILLVARON 
FYLLNINGEN   -   VANILJKRÄM,  mmm...!
TÄNK ATT LÄGGA  PÅ  ETT FINT  FAT MED MÅNGA 
GODA , GULA  VANILJBULLAR !
VARSÅGODA  !

HÄR ÄR RECEPTET :
1 paket jäst ,50 g
för söta degar
100 g smör/margarin
3  dl mjölk
1/2 tsk salt
1 dl strösocker eller vit sirap
2 tsk  kardemumma
ca 9 dl vetemjöl
FYLLNING 
2 dl MARSAN- ELLER
vaniljkräm 
PENSLING
1 ägg
GARNERING 
50 g smält smör+
1 1/2 dl strösocker
TILLBEHÖR -spritspåse

SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA  jästen  i en bunke .  Smält  matfettet i en kastrull
på svag värme .   Tillsätt  mjölken .  Låt  blandningen bli
fingervarm, 37 grader .  Häll  den ljumma  degvätskan  över
jästen  och  rör  om  så  att  den  löser  sig .
TILLSÄTT  salt, socker eller sirap  och  kardemumma .
Mät  mjölet  genom  att  hälla  det  luftigt  direkt  från  påsen
i ett  litermått .+  Tillsätt  drygt  2/3  av  mjölet
ARBETA  degen kraftigt  med  en  träsked ,  ca  8  minuter,
tills  degen blir  blank ,  smidig  och  släpper kanterna .
Jäs  under  bakduk  i  ca  30  minuter  till  dubbel  storlek .
ARBETA IHOP  degen  och  ta  sedan  upp  den  på  mjölat
bakbord .   Tillsätt  mer  mjöl  om  det  behövs  och  arbeta
degen smidig .
DELA  degen  i  två delar .  Rulla ut en bit deg till en längd 
och dela den i 12 lika stora delar .  Rulla till släta bullar .
Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa 15 min.
HÄLL vaniljkräm i en spritspåse .  Gör en grop i mitten på 
varje bulle och fyll med vaniljkräm .  Låt bullarna jäsa 10 min
ytterligare .  Värm  ugnen till  250 grader  .
PENSLA  bullarna med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen 
i 5 - 10 minuter.
LÅT bullarna  svalna på galler under duk .
Efter  gräddningen penslas bullarna med smält smör och doppas
i strösocker .

LYCKA  TILL !