HEJSAN !
DESSA BULLAR LYSER UPP HELA TILLVARON
FYLLNINGEN - VANILJKRÄM, mmm...!
TÄNK ATT LÄGGA PÅ ETT FINT FAT MED MÅNGA
GODA , GULA VANILJBULLAR !
VARSÅGODA !
HÄR ÄR RECEPTET :
1 paket jäst ,50 g
för söta degar
100 g smör/margarin
3 dl mjölk
1/2 tsk salt
1 dl strösocker eller vit sirap
2 tsk kardemumma
ca 9 dl vetemjöl
FYLLNING
2 dl MARSAN- ELLER
vaniljkräm
PENSLING
1 ägg
GARNERING
50 g smält smör+
1 1/2 dl strösocker
TILLBEHÖR -spritspåse
SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA jästen i en bunke . Smält matfettet i en kastrull
på svag värme . Tillsätt mjölken . Låt blandningen bli
fingervarm, 37 grader . Häll den ljumma degvätskan över
jästen och rör om så att den löser sig .
TILLSÄTT salt, socker eller sirap och kardemumma .
Mät mjölet genom att hälla det luftigt direkt från påsen
i ett litermått .+ Tillsätt drygt 2/3 av mjölet
ARBETA degen kraftigt med en träsked , ca 8 minuter,
tills degen blir blank , smidig och släpper kanterna .
Jäs under bakduk i ca 30 minuter till dubbel storlek .
ARBETA IHOP degen och ta sedan upp den på mjölat
bakbord . Tillsätt mer mjöl om det behövs och arbeta
degen smidig .
DELA degen i två delar . Rulla ut en bit deg till en längd
och dela den i 12 lika stora delar . Rulla till släta bullar .
Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa 15 min.
HÄLL vaniljkräm i en spritspåse . Gör en grop i mitten på
varje bulle och fyll med vaniljkräm . Låt bullarna jäsa 10 min
ytterligare . Värm ugnen till 250 grader .
PENSLA bullarna med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen
i 5 - 10 minuter.
LÅT bullarna svalna på galler under duk .
Efter gräddningen penslas bullarna med smält smör och doppas
i strösocker .
LYCKA TILL !