tisdag 20 december 2016

FARMORS - JANSSSONS FRESTELSE 4 PORT.



             HEJSAN !

Den här rätten, finns väl i många varianter -
men den här gör jag - efter Farmors recept.
Förkoka gärna fast potatis * i hälften grädde och
hälften mjölk + ansjovisspad .(*  inte så den blir mjuk)

HÄR ÄR RECEPTET :

10 potatisar,
2 gula lökar,
2-3 msk smör/margarin,
20 ANSJOVISFILE'ER med spad,
3 dl vispgrädde,
skorpmjöl,
salt å peppar.

SÅ HÄR GÖR DU :

SÄTT  ugnen på  175 grader.
Skala och finstrimla potatisen.
Skala och skär löken i tunna skivor.
Fräs löken i en del av smöret/margarinet
några minuter utan att löken tar färg.
Dela ANSJOVISFILE'ERNA  på längden.

SMÖRJ en ugnssäker form med en del av
smöret/margarinet .
Varva potatis, lök och ANSJOVIS.
Börja och sluta med potatisen.

HÄLL på ANSJOVISSPAD och grädde, strö över lite skorpmjöl.
Klicka över resten av smör/margarinet.
GRÄDDA ca 45 minuter på nedersta falsen i ugnen .
När potatisen är mjuk och rätten fått färg är frestelsen klar.

TIPS !
           Nästan färdiggräddade formar med Janssons Frestelse
           kan frysas för att gräddas senare.
           Rester kan förstås också frysas och ätas vid senare tillfälle.
           Värm då i svag värme under aluminium folie.
                         BARNEN  kanske inte gillar Janssons ?
                         Tag då istället  köttfärs, krydda som vanligt,
                         och gör på samma sätt som till Janssons, det är så himla gott
                          kan jag intyga .

                          GOD  JUL !