måndag 28 november 2022
TIPS !
MINA VRIDNA LINGONBAGUETTER , 4 ST ,
HEJSAN !
Lingon i degen gör bröden extra Juliga och smakrika .
HÄR ÄR RECEPTET :
25 g jäst
5 dl vatten - fingervarmt, 37 grader
2 tsk salt
2 msk rapsolja
1 dl lingonsylt
8 dl rågsikt
7 - 8 dl vetemjöl
1 1/2 dl frysta lingon eller färska
SÅ HÄR GÖR DU :
1) SMULA ner jästen i en bunke .
Tillsätt vatten och blanda tills jästen
lösts upp .
2) TILLSÄTT salt, olja, sylt, rågsikt och
vetemjöl lite i taget .
Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda
den kraftigt i några minuter .
Blanda sist i lingonen i degen .
3) LÅT degen jäsa under bakduk i ca 50 min .
4) DELA degen i 4 delar .
Rulla ut dem till längder, ca 30 cm på mjölat
bakbord .
5) LÄGG dem på en plåt med bakplåtspapper.
Skär sneda snitt i längderna . OCH vrid lite grann.
6) LÅT bröden jäsa under bakduk i ca 30 min.
Sätt ugnen på 250 grader .
7) GRÄDDA bröden mitt i ugnen i 12 -15 min.
Låt svalna på galler .
GOD JUL och LYCKA TILL !
MITT GODA VÖRTBRÖD , 1 LIMPA .
HEJSAN !
DET HÄR ÄR MITT FÖRSTA VÖRTBRÖD .
Jag tyckte det var käckt att det bara var ett bröd ,
och inte fler .
När brödet var klart och brödet var mer än svalt ,
då vi smakade på det ,maken och jag , så ångrade
jag mig , det kunde gott vara fler !!
Jättegott !
HÄR ÄR RECEPTET :
5 dl vetemjöl
2 dl grovt rågmjöl
1/4 dl rågkross
1 tsk mald nejlika
1 tsk mald ingefära
1 1/2 tsk mald kardemumma
1 1/2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
1 dl mörk sirap
2 dl porter (mörkt öl)
2 dl filmjölk
1 dl russin
OCH INGEN JÄST !!
ALLTSÅ INGEN JÄSNING !
SÅ HÄR GÖR DU :
1) SÄTT ugnen på 180 grader .
Blanda ihop alla torra ingredienser i en bunke .
Tillsätt sirap, porter och filmjölk och rör ihop
allt till en kladdig smet .
Blanda ner russinen .
2) LÄGG smeten i en limpform, ca 1 1/2 liter,
klädd med bakplåtspapper .
3) GRÄDDA limpan längst ner i ugnen i
55 - 60 minuter .
Låt limpan svalna i formen .
Linda in brödet i en bakduk och låt limpan ligga
i ett par timmar innan DU skär det i skivor .
Tänk DIG en skinkmacka , mm...
eller en ostmacka ..mm...! så gott !
GOD JUL och LYCKA TILL !
MIN ENKLA GODA SAFFRANSKAKA , 10 - 12 bitar .
HEJSAN !
En mjuk och go kaka med smak av saffran .
Grädda kakan i en fin form och ge bort till
någon som blir glad för såväl kaka som
kakform .
Alltid uppskattat !
HÄR ÄR RECEPTET :
1 dl mjölk
1/2 g saffran (1 paket)
50 g smör/margarin
3 ägg
2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 kryddmått salt
GARNERING : Pärlsocker .
SÅ HÄR GÖR DU :
1) SÄTT ugnen på 175 grader .
Koka upp mjölk och saffran i en kastrull .
Ta bort den från plattan och tillsätt smöret
och låt det smälta .
Låt det svalna .
2) VISPA ägg, strösocker och vaniljsocker
vitt och pösigt .
Rör ner mjölkblandningen .
3) BLANDA ihop vetemjöl, bakpulver och
salt och vänd försiktigt ner det i smeten .
Häll smeten i en smord å bröad sockerkaksform
ca 2 liter .
4) GRÄDDA kakan mitt i ugnen i 25 - 30 min .
Känn med en provsticka om kakan är klar .
GOD JUL och LYCKA TILL !