söndag 26 maj 2024

RABARBERKRÄM , 4 - 6 port .

 


                        HEJSAN !


Rabarberkräm ,  är ju riktigt smarrigt !

HÄR ÄR RECEPTET :

1 kg rabarber 

2 dl strösocker

2 - 3 msk majsena eller potatismjöl


SÅ HÄR GÖR DU :

1, SKALA RENT och trimma fula rabarberstjälkar

och skär dem i tändstickslånga bitar .

2,  KOKA UPP i kastrull med lite vatten i bottnen så

att inte rabarbern bränner vid .

När den väl börjar koka saftar den sig automatiskt, 

men i början kan den koka torrt .

3,  BLANDA NER  sockret och låt koka några minuter ,

tills rabarbern nätt och jämnt kokat sönder.

Rör ut majsena eller potatismjöl i lite kallt vatten ,

häll i och rör kraftigt tills krämen börjar koka.

Ta av från värmen .

4,  SMAKA AV  med socker till lagom sötma och red

eventuellt ytterligare om krämen är för tunn.

Lättglass eller mjölk passar till .


HOPPAS ATT DET SMAKAR,

LYCKA TILL !


SMULPAJ MED RABARBER , 175 grader . 4 - 6 port .

 


 

                               HEJSAN !


RABARBERN är alltid tacksam att laga till ,

även grova stammar mjuknar på  några  minuter

i kastrullen .

HÄR ÄR RECEPTET :

1/2 kg rabarber i tändstickslånga bitar.

2 dl vetemjöl

1 dl havregryn

100 g smör eller margarin

2 dl strösocker

2 msk majsena 


SÅ HÄR GÖR DU :
1,  SÄTT ugnen på 175 grader .

Smörj en liten eldfast form .

Blanda mjöl, havregryn, hälften

av sockret och smöret i små tärningar

i en skål .

Nyp ihop för hand till dess det blir smulor.

2,  LÄGG rabarbern i bottnen på formen .

Blanda resten av sockret med majsena och

fördela över rabarberbitarna, skaka lite på

formen så att blandningen når alla rabarber-

ytor .

Fruktblandningen blir då " självredande" .

3,  FÖRDELA smulorna över rabarbern .

Låt stå i ugnen cirka 20 minuter .

Sätt eventuellt på lite övervärme mot slutet

så att pajtäcket  får fin färg .

4,  PAJEN kan ätas kall eller varm med glass

eller med vaniljvisp .


HOPPAS ATT DET SMAKAR !

LYCKA TILL !