måndag 15 augusti 2022

TIPS !



              TIPS 


SÅ här i värmen ,  kan det vara läskande och kanske lite mättande . 

Med denna goda   Jordgubbs - shake .

Varsågoda :

125 g tinade  jordgubbar 

2 dl lättmjölk eller annan mjölk

MIXA jordgubbar och mjölk .

Häll upp i ett fint glas , +  sätt i ett sugrör .


LYCKA TILL !

HAVREMUFFINS, 12 ST . (frukost,lunch, kväll ) .

 


                                     HEJSAN  !


HAVREMUFFINS  är  nyttigaste  nyttiga  och har blivit ett absolut livsvillkor  

för  många med svårbemästrade  kolesterolhalter .

Men de är lika goda för alla  oss andra !


HÄR ÄR RECEPTET :

5 dl havrekli

1/2 dl russin

2 tsk bakpulver

3 dl lättmjölk

1/2 dl sirap

1 msk rapsolja

2 äggvitor

1 tsk salt 


SÅ HÄR GÖR DU :

VISPA samman mjölk , sirap och olja .

BLANDA ner de torra ingredienserna .

VISPA  äggvitorna till hårt skum och

vänd ner dem i smeten .

HÄLL  smeten i 12 muffinsformar .

GRÄDDA i 225 graders ugn 10 - 15 minuter .


LYCKA TILL !



FARLIGT GODA HAVREKNÄCKEBRÖD , 18 - 24 ST ,(frukost, mellanmål,lunch)

 


                            HEJSAN  !


DET tar tid att baka knäckebröd men just dessa havreknäckebröd 

är så goda att man bara inte kan låta bli att äta alldeles för många 

av dem ...  mm....!


HÄR ÄR RECEPTET :
12 g jäst, 1/4 paket

 5 dl vatten ,  37 grader 

1 tsk salt

5 1/2 dl havrekli

3 dl vetemjöl

vetemjöl och havrekli  till  utbakning 


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  RÖR ut jästen i vattnet .

Tillsätt salt, havrekli och vetemjöl .

Arbeta den ganska lösa degen några min.

och låt den sedan jäsa ca 1 timme .

2)  TAG upp degen på mjölat / havrekli

bakbord och dela den i 18 - 24 delar .

Kavla ut degklumparna med kruskakavel 

till tunna runda kakor .

Det behövs rätt mycket mjöl till utbakningen .

3)  LÄGG kakorna på plåtar med bakplåtspapper

och borsta av mjölet .

Grädda i 300 grader ca 5 minuter .

Några av oss har bara ugnar till 250 grader ,

och den lägre värmen fungerar också,  men det 

tog längre tid .


Hembakat knäckebröd är lika nyttigt och gott

som svårt att låta bli...


LYCKA TILL !

FALAFEL, MED SALLAD OCH MYNTA TSATSIKI , 4 port, (lunch / middag) .

 


                               HEJSAN  !


Det här är en rätt som min dotter Lena ,

tyckte väldigt  mycket  om .

VARSÅGODA !


HÄR ÄR RECEPTET :

5 dl kokta kikärter 

2 tsk mald spiskummin

1 tsk mald chilipeppar

1 tsk mald koriander

3 vitlöksklyftor, pressade

1/2 tsk salt

2 ägg

1 msk majsena

1  tsk  sesamolja

2 msk rapsolja

MYNTA  TSATSIKI ;

2 dl Turkisk yoghurt ,  10 %

1 dl riven gurka

1 msk färsk , hackad  mynta

1 pressad vitlöksklyfta

1/2 tsk flytande honung

salt

SALLAD :

250 g körsbärstomater

1 rödlök

2 avokador

150 g blandad grönsallad ( påse)

2 msk olivolja

1/2 msk rödvinsvinäger

salt + svartpeppar 

TILL SERVERING :

feferoni

ajvar relish


SÅ HÄR GÖR DU :

1)  RÖR ihop ingredienserna till mynta tsatsikin .

Tänk på att krama ur vätskan ur den rivna gurkan 

innan den blandas i yoghurten .

Smaka av med salt .

2)  SKÖLJ kikärterna ,  lägg dem i en matberedare 

med  spiskummin ,  chilipeppar ,  koriander, vitlök

och salt och kör till en grov massa .

Tillsätt ägg , majsena och sesamolja .

3)  HETTA upp rapsoljan i en stekpanna .

Klicka ut smeten till 8 runda platta klickar .

Stek biffarna i ca 2 minuter på vardera sidan 

på medelvärme .

4)  DELA tomaterna och skala och skiva 

rödlöken tunt .

Gröp ur och tärna avokadorna .

Blanda med grönsallaten ,  häll över olja  och

vinäger samt smaka av med salt å peppar .

5)  SERVERA  falafelbiffarna med sallad och 

mynta - tsatsiki  samt  feferoni och ajvar relish 

som tillbehör .


LYCKA TILL !

och 

SMAKLIG MÅLTID !