lördag 10 november 2018
FORMBRÖD MED KESO, 1 BRÖD .
HEJSAN !
Det här brödet innehåller hela vetekorn och bör
ligga i vatten över natten för att mjukna .
Den här satsen blir 1 bröd.
HÄR ÄR RECEPTET :
1 dl hela vetekorn
50 g jäst
2 1/2 dl mjölk, ca 37 grader *
1 tsk salt
1 msk matolja
100 g keso
5 dl grahamsmjöl
2 - 3 dl vetemjöl =BERTE QVARN
SÅ HÄR GÖR DU :
LÅT vetekornen rinna av i en sil .
Rör ut jästen med mjölken och tillsätt hälften av vetekornen .
Arbeta in samtliga ingredienser i degen och sist så mycket
vetemjöl att degen släpper bunken utan att kladda .
Jäs degen ca 30 minuter i bunken .
SMÖRJ en avlång bakform ca 1 3/4 liter.
Knåda degen väl en kort stund på lätt mjölat underlag och
forma till en längd .
Strö ut resten av vetekornen och rulla längden i dem.
Lägg degen i formen och jäs ca 30 minuter .
GRÄDDA brödet strax under mitten i ugnen ca 30 min.
Vänd sen upp det på plåt och grädda undersidan utan form (bakplåtspapper)
10 - 15 minuter eller tills även den har fin färg .
Låt brödet svalna på galler .
*DEGSPAD, inte varmare än 37 grader, hellre något för svalt än för varmt
för ett lyckat bak ! *
LYCKA TILL !
HUSETS BANANKAKA, ..Fars dag)
HEJSAN !
Bästa kakan tycker alla i familjen !
Går bra att frysa , men gör glasyren efter upptining.
HÄR ÄR RECEPTET :
150 g mjukt smör
3 1/2 dl socker
2 ägg
2 medelstora bananer,
mosade
4 1/2 dl vetemjöl =BERTE QVARN
1/2 tsk salt
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 1/4 dl finhackade hasselnötter
1 1/4 dl filmjölk
GLASYR :
1 äggvita , florsocker .
SÅ HÄR GÖR DU :
SMÖRA och bröa en kakform på 1 3/4 liter .
Rör smör och socker pösigt med elvispens degkrokar .
Tillsätt äggen ett i sänder och rör väl mellan varje .
Rör sen ner banan - moset. Blanda de torra ingredienserna
och rör ned dem varvat med filmjölken .
SLÅ smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugn-
en i ca 175 grader ca 1 timma . Låt den stå i formen en kort
stund innan den stjälps upp .
RÖR ut äggvitan till glasyren med så mycket florsocker att det
blir en tjockflytande smet . Ringla den över kakan och låt
glasyren stelna .
LYCKA TILL !
VÄSTKUSTMACKA, PER PORT, Fars dag)
HEJSAN !
Så här kan det också bli , till Fars dag , eller !
Himla gott , i alla fall !
HÄR ÄR RECEPTET :
1 skiva formfranska
1 msk smör/margarin
2 salladsblad
1 /2 AVOCADO
dill
VÄSTKUSTSALLAD :
2 CRABSTICKS
1 msk lättmajonnäs
1 /2 dl kesella
12 skalade räkor
salt, citronpeppar
SÅ HÄR GÖR DU :
Skär CRABSTICKSEN i mindre bitar, blanda ner majonnäs
och kesella och vänd ner räkorna . Smaka av med salt & peppar.
BRED smör/margarin på brödet och lägg sedan på salladsblad.
Skär AVOCADON i skivor och lägg på smörgåsen .
TOPPA med västkust- salladen och garnera med dill .
LYCKA TILL !
BÄR - KOMPOTT MED KANELKRÄM, 4-5 PERS. Fars dag)
HEJSAN !
mmm...så himla gott och enkelt att göra .
HÄR ÄR RECEPTET :
ca 1 liter blandade bär , t ex hallon, vinbär, björnbär, körsbär
rivet skal av 1/2 citron
1/2 dl farinsocker
1 dl vatten
1/2 dl citronmelissblad
KANELKRÄM :
250 g kesella
1/2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk malen kanel
SÅ HÄR GÖR DU :
KOKA farinsocker i vatten några min, med rivet citronskal från 1/2 citron.
Lägg i bären och citronmelissen och låt det kallna .
SMAKSÄTT kesella med florsocker, vaniljsocker och kanel .
SERVERA till kompotten .
LYCKA TILL !
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)