fredag 13 september 2013

HJÄRTLIG FRUKOSTMACKA 1 PORT....SOM...

... kan göras till flera !

Varför inte låta barnen vara med och göra dessa hjärt-smörgåsar
och överraska när någon i familjen fyller år !

TRYCK med pepparkaksform ut ett hjärta ur 1 SKIVA FORMFRANSKA .
Lägg brödet i en ugnsfast form med bakplåtspapper i botten .
Knäck 1 LITET ÄGG och häll det i HJÄRTAT av brödet .
Ställ in i 200 grader varm ugn tillsammans med hjärtat som
blev uttaget ur brödet i 6-7 minuter tills ägget har stelnat
SERVERA med några skivor knaperstekt bacon.
TREVLIG MORGONSTUND !

GORGONZOLAPAJ MED PÄRON & SPENAT. 4 PORT. el. 8-10 BITAR .

HEJ !

Nu blir det Pajparty !
Vad sägs om denna ?

mmm... jättegod kan jag lova .

1 sats valfri pajdeg
FYLLNING:
300 g färsk spenat
1 msk smör /el . margarin
150 g gorgonzola
1 dl valnötter
1 1/2 päron i klyftor
saft av 1/2 citron
ÄGGSTANNING:
3 ägg
3 dl vispgrädde
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 1/2 dl riven  lagrad ost ,
t ex västerbottenost
GARNERING:
1/2 skivat päron
bladpersilja
el .
basilika
UGN:225 grader

Så här gör Du:
TILLRED pajdegen enligt anvisning.

GRUNDRECEPT på pajdeg:
3 dl vetemjöl
150 g smör
2 msk kallt vatten.
LITE GRÖVRE :
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
eller grovt rågmjöl
2 krm salt
150 g smör/margarin
2 msk kallt vatten
MAGRARE :
2dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
50 g smör /margarin
1 dl kesella
UGN:225 grader.

SKÖLJ spenaten.
Fräs den blank i matfettet.
Tärna osten och grovhacka nötterna.
Skiva päronen och droppa citronsaft över.
VISPA samman ägg , grädde , salt och peppar.
Tillsätt den rivna osten.
FÖRDELA fyllningen i det förgräddade
pajskalet och häll stanningen över.
GRÄDDA pajen i nedre delen av ugnen ca 40 minuter
eller tills pajen stelnat och blivit gyllene.
Täck med folie om den ser ut att få för mycket färg.
Låt svalna något .
Garnera med päronskivor och lite kryddgrönt.

Om Du ska ha pajen till förrätt servera gärna med
en klick gräddfil eller creme fraiche på varje bit .

ALL LYCKA TILL ! HOPPAS ATT DET SMAKAR !