tisdag 21 juni 2016

CITRON OCH VANILJSNURROR 24 BULLAR .



  HEJSAN !
Sätt på kaffet för nu blir det fika !

HÄR ÄR RECEPTET :
50 g jäst ,
2 dl mjölk ,
200 g smör/margarin ,
3 msk strösocker ,
1 ägg ,
1/2 tsk salt ,
8 dl vetemjöl ,
FYLLNING :
125 g smör/margarin ,
2 dl florsocker ,
1 citron , rivet skal ,
2 tsk vaniljsocker ,
PENSLING :
ägg å pärlsocker ,
UGN :250 GRADER .

SÅ HÄR GÖR DU :
SMULA ner jästen i en skål .
Tillsätt kall mjölk .
Rör om tills jästen lösts upp .
Rör rumsvarmt smör och socker smidigt .
BLANDA  ner jäst-mjölken , ägg, salt  och det mesta
av mjölet  i smörblandningen, och arbeta snabbt ihop
till en deg .  Låt jäsa övertäckt i  90 minuter .

FYLLNING :
RÖR ihop rumsvarmt smör, florsocker , citronskal
och vaniljsocker .
TA  upp degen på mjölat bakbord  och dela den i två bitar .
Kavla ut varje bit till en platta  40 x 25 cm .
Bred på fyllning och vik degen dubbel på längden.
Skär varje degplatta i 12 remsor .
SKÄR ett snitt nästan hela vägen upp i varje remsa
(ska se ut som ett par byxor) och snurra ihop  till en knut .
Lägg på en plåt med bakplåtspapper  och låt jäsa övertäckta
i 40 minuter .
PENSLA med uppvispat ägg och strö på pärlsocker .
Grädda mitt i ugnen , ca 8 minuter.
 LYCKA TILL och TREVLIG SOMMAR  !

SMOOTHIE MED JORDGUBBAR OCH VATTENMELON 3 GLAS.



  HEJSAN !
Det här var gott , läskande gott !

HÄR ÄR RECEPTET :
4  dl färska jordgubbar , 200 g,
200 g vattenmelon ,
2 dl vaniljyoghurt ,
färskpressad saft av 1/2 citron ,
1 tsk vaniljsocker ,
myntakvist ,

SÅ HÄR GÖR DU :
Skölj och  rensa jordgubbarna .
Mixa jordgubbarna med vattenmelon
till en slät konsistens .
Tillsätt  vaniljyoghurt, citronsaft och
vaniljsocker och mixa tills allt blandats väl.
Häll upp  i  glas och servera genast .
Garnera med en myntakvist.

TREVLIG SOMMAR !